Передплата 2024 «Добрий господар»

«Виселили Юрія Альошина з геріатричного пансіонату — законно»

Розв’язувати питання з житлом мала б Львівська ОВА, але там кажуть, «що це не їхні обов’язки»

Фото автора
Фото автора

«Виселення з Львівського геріатричного пансіонату Юрія Альошина — законне». Про це журналістці «ВЗ» повідомив Представник уповноваженого Верховної ради з прав людини у Львівській області Тарас Подвірний.

Нагадаємо, скандал виник на початку листопада, коли з Львівського геріатричного пансіонату виселили двох підопічних. Один з них — 53-річний Юрій Альошин. Чоловік має 1 групу інвалідності довічно. У пансіонаті проживав 15 років. Власного житла не має. Керівництво закладу звинуватило Альошина у порушенні правил внутрішнього розпорядку та у побитті підопічних.

— В управлінні майном спільної власності Львівської обласної ради була скликана комісія, — каже Тарас Подвірний. — Ми розглядали питання щодо виселення з пансіонату Юрія Альошина. Протокол я підписав (У документі є також підпис голови робочої групи ЛОР, заступника начальника управління майном спільної власності ЛОР Ігоря Титли та п’ятьох членів групи, один з яких — відсутній. — Авт.).

Ми переглянули усі документи, чи юридично правильне рішення ухвалило керівництво геріатричного пансіонату. Виселили Юрія Альошина — законно. Ми переконалися у тому, що він самостійно за собою доглядає. Перевірили умови його проживання у пансіонаті. Він численні рази порушував спокій і порядок на території пансіонату. На місце викликали поліцію. Є у цій справі і судові процеси. Все описано у протоколі.

Є проблемний момент. Ми розуміємо, що у цій справі є соціальна складова. Людина сподівалася, що буде і надалі жити в пансіонаті, іншого житла не має. Однак в адміністрації були причини, щоб його виселити. Керівництво дотримувалося усіх нормативних актів, які регулюють це питання. Він (Альошин. — Авт.) розповідав, що йому вручили документ без вихідних даних, але ми з’ясували, що процедурно все по-іншому відбувалося. Є лист-опитування і попередження тощо.

— Тобто пансіонат не зобов’язаний у таких випадках допомагати людині з житлом?

— Це зобов’язаний робити департамент соціального захисту населення Львівської обласної військової адміністрації. Але фактично під час воєнного стану вони таким не займаються. Кажуть, що це не їхні обов’язки. Вийшла патова ситуація… (Наразі Юрій Альошин живе у друга, а також йому якийсь час дозволили пожити у монастирі. — Авт.).

Юрій Альошин залишився без житла
Юрій Альошин залишився без житла

— Є ще багато проблемних питань, які стосуються земельної ділянки пансіонату та гуртожитку, з якого виселяють людей. Чи будуть ці питання розглядатися на комісії ЛОР?

— Мешканці гуртожитку готують листи у відповідні служби (Нагадаємо, працівники пансіонату, які змушені були через тиск нового керівництва звільнитися з роботи, будуть позиватися до суду щодо виселення з гуртожитку. — Авт.). Сподіваюсь, що відповідна комісія розгляне їхнє питання. Також комісія мала б розглянути питання щодо спірної земельної ділянки (Нагадаємо, у жовтні 2023 р. на спірну земельну ділянку привезли бетонні блоки… Про це повідомило керівництво пансіонату. 2 листопада на території пансіонату знову намагались встановити бетонні блоки, але цього не дозволили зробити працівники геріатричного пансіонату. У цій справі тривають численні судові процеси. Але запитань більше, ніж відповідей. — Авт.).

Як дізналась журналістка «ВЗ», робоча група, яка розглядала звернення Юрія Альошина щодо незаконного виселення, дійшла висновку:

  1. У Ю. Альошина завершився термін дії договору № 226 про надання соціальних послуг від 04.01.2021 р.
  2. Для отримання соціальної послуги сумарний результат оцінки можливостей виконання елементарних і складних дій має бути не більше, ніж 62 бали (п.1 п.2 розділу ІІІ Державного стандарту № 198). Ступінь індивідуальних потреб Ю. Альошина становить 127 балів, що є більше, ніж 62, він не потребує стороннього догляду, готує їжу, пере, прибирає приміщення кімнати, виходить за межі пансіонату, пересувається громадським транспортом.
  3. Матеріали особової справи підтверджують факти порушення Ю. Альошиним правил внутрішнього розпорядку для мешканців пансіонату, затверджених наказом від 27.07.2023 № 66.
  4. Наказ від 23.10.2023 № 206 про відрахування Ю. Альошина прийнятий в межах наданих повноважень.

А тим часом…

У відремонтований корпус Львівського геріатричного пансіонату переселяють важкохворих і лежачих підопічних. У середу, 22 листопада, переселили 50 лежачих мешканців. А у четвер, 23 листопада, — ще двох. Про це інформує пресслужба ЛОР.

Як дізналась журналістка «ВЗ» з власних джерел, у людей чомусь забрали мобільні телефони…

Схожі новини