Передплата 2024 ВЗ

У 82 — на пенсію? Ні, на роботу!

Жителька Винник пані Віра Голіян, попри поважний вік, продовжує працювати поштаркою

Віра Олексіївна Голіян зі своїми співпрацівниками.
Віра Олексіївна Голіян зі своїми співпрацівниками.

Пані Віру знає чи не кожен мешканець Винник. Вона багато років працює на місцевій пошті, приносить у домівки винниківців листи, газети, журнали й пенсії.

Нещодавно пані Вірі «стукну­ло» 82 роки. Здавалось би, глибо­ко пенсійний вік, давно час відпочи­вати. Але ні! Жінка досі працює, бо дуже любить свою роботу. Така ро­бота, каже, в радість. Хоча згадує і прикрі випадки, які з нею трапляли­ся. Декілька разів на неї накидалися розлючені собаки, яких безвідпові­дальні господарі забули прив’язати. Одного разу місцеві пияки відібрали у неї її сумочку з грішми для виплати пенсій. Та, на щастя, саме в цю мить на шляху поштарки зустрілися й до­брі люди, які наздогнали грабіжни­ків і повернули всі гроші!

Пані Віра мешкає у Винниках із 1963 року. Виховала двох синів, до­чекалася внуків і правнуків.

Усі її вісімдесят два роки проле­тіли у клопотах і проблемах, немов одна мить.

Народилася й виросла у селі Лугах, що на Стрийщині. Батько Олексій і мама Анастасія вихова­ли восьмеро дітей. Згадує воєнне лихоліття. Під час війни на їхньо­му подвір‘ї стояли німецькі вояки. А поселилися ці окупанти в їхній про­сторій хаті. Німецькі кухарі готували харчі на їхньому подвір‘ї для всього гарнізону. Для цього брали курей, гусей і качок у господарів, не пита­ючи дозволу. Заради своєї безпе­ки німці завжди сідали до столу ра­зом із їхньою сім‘єю.

А скільки страху родина пані Віри пережила, коли у величезний казан із їжею для німецьких солдатів по­трапила… мишка! Німці провели ціле розслідування, бо гадали, що це диверсія (так у казан могла б по­трапити й отрута). З‘ясувалося, що тваринка потрапила туди з дерева, під яким стояв казан із харчами. А коли в родині пані Віри з‘явилася ще одна дитина, то німці самі ор­ганізували хрестини із запальними танцями! Незважаючи на війну, хо­лоді і голод, люди й під час війни хо­тіли хоча б трішки свята.

Коли прийшли в їхнє село біль­шовики, почалися депортації, ре­пресії, вбивства. Людей вивозили на Сибір.

… Нині з початком повномасш­табного вторгнення росії в Україну великий будинок пані Віри заполо­нили біженці з Краматорська та Ма­ріуполя. Родина в неї велика, жили її родичі й у згаданих містах. У важ­кій біді вони й їхні рідні знайшли на­дійний прихисток у пані Віри Голіян.

Схожі новини