Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Не кукурудза — дитячий калейдоскоп

Її зерна нагадують великі кольорові намистинки

Фото Степана Козака
Фото Степана Козака

Ось таку, не традиційних жовтих барв, а різнокольорову «веселкову» кукурудзу виростила на своєму городі Ольга Козак зі села Дроговижа на Стрийщині. На качани приємно дивитися — очей не відведеш. Але багато хто із селян-старожилів дивується з побаченого, не ризикує споживати цю кукурудзу, підозрюючи, що на вигляд цієї культури негативно вплинули погодні катаклізми, хвороби. Насправді ж це не випадкова аномалія, а особливий сорт качанистої.

Унікальну райдужну кукурудзу вивів, скориставшись досвідом своїх предків-індіанців, фермер з американ­ського штату Оклахома Карл Барнс — схрестив шляхом відкритого запилення гібридні сорти різних кольорів. Як наслідок, вийшов оригінальний авторський сорт Glass Gem. У перекладі це звучить як Скляна Гамма, Скляна Перлина. Але найчастіше цей сорт називають Чарівним Калейдоскопом — через те, що жодне зі склоподібних зе­рен не повторюється за своєю формою і відтінком.

Із кольорової кукурудзи готують смачний попкорн, бо­рошно, крупу, корм для птиці й худоби. А от їсти її варе­ною не вийде — тверді глянцеві зернята надто щільно при­тулилися одне до одного, можна зуби поламати.

Є й інше застосування цієї кукурудзи. Кмітливі худож­ники, декоратори, ландшафтні дизайнери використову­ють її зерна-намисто як матеріал для своєї творчості.

Багато земляків пані Ольги просять поділитися з ними насінням райдужної кукурудзи, щоб і в себе вдома мати таку екзотику.

Схожі новини