Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Пес Патрон лікує дітей і збирає гроші на ЗСУ

А ще легендарний собака-піротехнік «веде» сторінку в Інстаграмі, де вражає філософськими текстами

Без сумніву, пес-піротехнік Патрон — один із найбільш вдалих іміджевих успіхів нашого ДСНС. Небезпечна служба і «громадська діяльність» маленького, але відважного джек-рассел-тер'єра підкорюють серця дітей і дорослих. Патрон служить у піротехнічному підрозділі ГУ ДСНС у Чернігівській області і вже став талісманом Державної служби з надзвичайних ситуацій.

Пес-піротехнік заслужено отримав лаври найвідомішого собаки в Україні. Допомагає рятувальникам проводити розмінування звільнених територій. Завдяки своєму надчутливому носу з початку війни Патрон уже знайшов понад 250 мін та снарядів, які залишили після себе окупанти.

Після того, як «завів» акаунти у соцмережах, Патрон швидко став набирати популярності. У ДСНС провели конкурс дитячих малюнків на найкраще зображення Патрона. Його зображення з’явилися на муралах українських міст, на одязі з патріотичною символікою.

У травні президент Зеленський нагородив пса-сапера медаллю «За віддану службу». Слава пса Патрона сягнула й поза межі України.

У травні чотирилапий отримав премію Palm Dog Award на кінофестивалі у Канні. Цю нагороду там вручають найкращому собаці, котрий знявся у фільмі-учаснику кінофестивалю.

Робочий день Патрона, як і належиться зірці, розписаний по хвилинах. Крім основної роботи із боротьби з мінами, він ще виконує і громадську. Зокрема, допомагає навчати дітей правил безпеки на території, де є мінна загроза. Їздить у госпіталі, де лікуються поранені військові, відвідує діток, травмованих на війні.

Патрон збирає кошти на лікування бійців ЗСУ, а також на закупівлю робота-пса, який би міг добряче допомогти саперам. Зібрані кошти підуть і на лікування поранених на війні службовим і просто собакам, та іншим тваринкам, яких лікують у шпиталі ветеринарної медицини у Хмельницькому. Заохочує до прилаштування бездомних песиків і котиків. З ним залюбки фотографуються селебритіс та високопосадовці. У продаж надійшли цукерки Patron, певна частина прибутку від яких іде на ЗСУ. Про нього зняли мультфільм…

А ще легендарний собака-піротехнік вражає філософськими текстами у своєму Інстаграмі, який сам «веде». Його сторінка має понад 300 тисяч підписників. От, наприклад, як він розповів про те, наскільки важливо не тільки людині, а й собаці знайти своє місце у житті:

«Я часто, коли ще був малим і шукав себе, питав його (свого друга, собаку-ветерана ДСНС Лорда. — Авт.), як зрозуміти, що ти корисний, що ти маєш свою місію? Пан Лорд завжди загадково казав: „Ти зрозумієш“. Коли з’явились успіхи у моїй саперній кар'єрі - я зрозумів, що в мене є хист і справа мого життя. Наче у цілому світі десь була якась маленька виїмка, вилита за моєю формою і образом. Як та туфелька, яка підходила лише Попелюшці. І ось я її знайшов. Я тепер у своїй виїмці».

Схожі новини