Передплата 2024 «Добрий господар»

«Розумна парковка» окупиться швидко

У Tech StartUp School презентували інновацію, яка допоможе розв’язати транспортну проблему міста

Паркуватися по-розумному — ось головний месидж новинки, яку презентували у бізнес-інноваційному центрі Tech StartUp School. На території цієї школи відкрили першу «Розумну парковку». Про це «ВЗ» повідомили у Центрі комунікації НУ «Львівська політехніка».

«На „Розумній парковці“ встановлено датчики, які контролюють вільні місця на певній території, — розповів під час презентації директор Tech StartUp School На­зар Подольчак. — Цю інформацію користувачі можуть побачити у спе­ціальному додатку, який показує вільні паркувальні місця. Є також можливість зарезервувати стоянку на певні години. Ця технологія най­більш доцільна для центру міста, де обмежена кількість паркомісць. Ве­ликий її плюс, що вона зрозуміла для користувача».

Головний розробник «Розум­ної парковки» Андрій Босак наго­лосив, що це не лише комерційний проєкт, а й науково-дослідниць­кий: адже коли таких парковок буде багато, датчики збиратимуть інформацію щодо ситуації з парку­ванням і обігом транспорту в місті.

«Вартість такої парковки склад­но одразу визначити, оскільки це залежить від кількості місць на ній і від різновиду датчика, — розповів „ВЗ“ Назар Подольчак. — Є датчи­ки, які просто визначають, вільне місце чи зайняте. Є такі, які ма­ють додатково звуковий сигнал. Обладнати одне паркомісце мак­симальною комплектацією і од­ним датчиком обійдеться у 70 до­ларів. Принцип роботи такий: той, хто встановлює парковку, отримує певний відсоток від її прибутку — за рахунок оптимізації роботи, біль­шої заповнюваності місць, оскіль­ки клієнт у своєму додатку бачить, чи є вільні місця. Відповідно нема простою, більше клієнтів можуть заповнити парковку, збільшуєть­ся обсяг продажу послуг. Ми під­рахували: якщо взяти одну типову стоянку Львова і зробити її „розум­ною“, вона окупиться через 3−4 місяці».

Читайте також: «Поки не буде треку, нелегальні гонки триватимуть…»

Схожі новини