Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Пампушки вже по 30 гривень, а вугрів взагалі немає...

Ціни на відпочинок на берегах Світязя – на всяк гаманець. Є навіть апартаменти до 100 доларів за добу

Шацькі озера почали приймати відвідувачів. Хоча з середини червня заїхали сюди лише сміливці. Погода справді була не надто привітною до відпочивальників, надворі було прохолодно, часто лили дощі, й вода у головній перлині краю, озері Світязь, не встигала прогріватися. Але це не завадило найвідважнішим відкривати плавальний сезон, коли надворі було до плюс 20, а водичка — ще на кілька градусів холодніша.

Зараз номери по 250−500 гривень

На в’їзді до заповідних тери­торій знову стоїть екологічний пост. Збір, кажуть, добровіль­ний, а все ж тут щиро розрахо­вують на 5 гривень з людини та 30 — з авто. Ці кошти традиційно використовують на покращення відпочинкової інфраструктури.

А зміни помітні, особливо у селі Світязі. Тут центральний пляж та набережна перетворю­ються на очах. Ще кілька років тому відпочинок тут був більше схожий на дикий, ніж на цивілі­зований. Тепер навпаки. Сучас­ні альтанки, вимощені доріжки, насипні піщані пляжі. Є кафеш­ки на березі та зони для люби­телів активного відпочинку. Для автомобілів підготували чима­ло парковок, пішоходів пораду­вали доріжками, аби туристи не ходили дорогою, що небезпеч­но й, особливо у розпал сезо­ну, утруднює рух — зі села інко­ли доводиться виїжджати понад годину!

— Усе готове, але туристів немає, — бідкається Ірина (до­недавна працювала медсе­строю в лікувальній установі, нині змушена прибирати номе­ри). — Через погоду люди по­відміняли бронь на червень. Сподіваємося, пізніше буде сонечко, й люди приїдуть.

Єдине, чого справді не встигнуть завершити цього літа, — провести каналізацію у селі та облаштувати «стаціо­нарні» туалети з проточною во­дою. Є надія, що наступного літа таке нормальне благо ци­вілізації дійде і сюди.

Ціни на відпочинок на бе­регах Світязя — на всяк гама­нець. Є розкішні апартаменти до 100 доларів за добу, є зна­чно скромніші. Середня вар­тість 2-місних номерів з еле­ментарними вигодами у цей час — 500 гривень. Але до стар­ту справді туристичного буму дехто урізав вартість наполо­вину, аби не втратити клієнта, що накльовувався. Тільки по­года наладиться — ціни відразу стрибнуть угору. Адже волин­ська погода — не південна мор­ська, на Поліссі часто ллють дощі. Тож власники садиб лов­лять момент, і коли номери за­биті під зав’язку, звільняють навіть кімнати у власних хатах, аби заробити.

А за купівлю вугрів — штраф!

Чути вже музику з «відо­мчих» баз відпочинку, є ді­тлахи у таборі «Супутник». А от «Турбаза» пасе задніх. Тут встигли покосити берег, а про все інше ще не подбали. На ціле відпочинкове містечко не знайшлося жодного смітника! З набережної позникали такі чудові лавки, що тішили від­почивальників два роки, за­глушено питні фонтани… На­томість тут активно ведеться будівництво — нові будиночки поміж старими розвалюхами ростуть як гриби… Донедавна тут не працював ще жоден ма­газин, нині роботу налагоджують два.

Риночок на «Турбазі» май­же порожній — працює кілька яток у вихідні. Не багато під­приємців, що торгують попу­лярним озерним крамом, і на ринку села Світязь. Тут є раки та печені лящі, зате жодного короля світязького плеса — ву­гра. Річ у тім, що цю рибу віднині заборонено продавати на Світязі. Причому не залежить, сирий він чи приготований, виловлений місцевими рибал­ками чи привезений з Поль­щі чи Прибалтики. Застукають контролери торговця вуграми — клопоту не оберешся. Ще й штраф чималий світить!

Вугор європейський внесе­ний до Червоної книги України, повідомила пресслужба Держекоінспекції у Волинській об­ласті. За його вилов передба­чена відповідальність, зокрема штраф від 340 до 510 гривень для громадян та для посадових осіб від 510 до 1500 гривень — з конфіскацією вугрів. А за про­даж чи купівлю вугра карати­муть гривнею ще жорсткіше — від 1700 до 3 тисяч 655 гри­вень! Аби оперативно відсте­жувати браконьєрів та торгов­ців, екологи розмістили номер гарячої лінії, куди відразу мож­на повідомити інформацію про порушників.

Здивували і пампушки — ще одна візитівка Світязя. То­рік господині торгували цими смаколиками по 15−20 гривень за штуку. Нині просять аж 30. Пояснюють, ціни на олію та цу­кор злетіли до небес, тож зму­шені підняти вартість свого то­вару. Не приховують, покупці ще не надто щедрі, тож часто доводиться скинути «п'ятірку». Уже печуть пампухи зі сезон­ною ягодою полуницею. Гос­подині бідкаються: оскільки в лісах чорниць ще немає, а в садах не поспіли вишні, то за­мінюють свіжу ягоду консерво­ваною чи мороженою. Але ту­ристи таке не дуже люблять. Тож продавчині доповнюють асортимент традиційними на­чинками — вареним згущеним молоком та шоколадом.

Бунгало на воді та хатинки-вулики на березі

Ось такі бунгало та хати-вулики планують звести на Світязі. Фото з Фейсбуку
Ось такі бунгало та хати-вулики планують звести на Світязі. Фото з Фейсбуку

Тим часом місцева влада по­спішила привідкрити карти — що планують втілити незабаром для покращення інфраструктури та залучення вибагливого та замож­ного клієнта. Марія Христець­ка, директор Шацького наці­онального природного парку, поділилась проєктами. Перший — будиночки на воді. Типу «Во­линські Мальдіви». Невелич­кі бунгало мають спорудити на «підмостці», що стоятиме просто у Світязі за кількадесят метрів від берега. Аби було якомога повні­ше єднання з природою (з плюскотом хвиль та купанням у них диких качок та чайок) і не відволі­кав туристичний галас та припро­шення реалізаторів: «Пампушки! Кукурудза! Холодне пиво!».

Фото з Фейсбуку
Фото з Фейсбуку

Ця відпочинкова зона буде безпосередньо на акваторії озе­ра Світязь неподалік берега. За­плановано облаштувати 10 еко­логічних дерев’яних будиночків розміром 5×5 м з терасою, що бу­дуть встановлені на дерев’яних сваях або ж геошурупах непо­далік центру села — від дитячого оздоровчого табору «Чайка» до військово-спортивної бази відпо­чинку працівників СБУ «Світязь», пояснили у Нацпарку.

Будівництво на берегах Світязя кипить. Фото з Фейсбуку
Будівництво на берегах Світязя кипить. Фото з Фейсбуку

На іншому березі (біля села Мельники) готові втілити інший проєкт — невеличкі готелі коко­ноподібної форми, зведені з при­родних матеріалів. Такі собі ха­тинки-вулики. Вони, впевнені автори, стануть конкурентами найдорожчих садиб.

Схожі новини