Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Легендарний лижник їздить за кермом... босоніж

Фін Юха Мієто робить так 55 років. Усе через величезні ступні: у взутті тиснув би відразу на дві педалі

Працівники АЗС були здивовані, побачивши, як знаменитий фінський лижник Юха Мієто (на фото) вийшов зі своєї автівки босоніж. Надворі того дня було мінус 20…

Як пояснив Мієто, він уже протягом 55 років змушений їздити за кермом без взуття. Причина? Колишній спортсмен має дуже великі ступні, і в черевиках тис­нув би відразу на дві педалі… «Розмір мого взуття — 52-й, мені шиють його на замовлення», — розповів 71-річний Юха Мієто газеті Ilta-Sanomat.

«Маючи такі великі ступні й зріст 198 см, дуже важко натиснути лише на одну педаль, — пояснив знаменитий лижник під час телевізійного шоу. — Законодав­ство Фінляндії не забороняє їздити без взуття. Звісно, траплялися випадки на заправних станціях, коли співробітники хотіли викликати поліцію. Бо бачили, як здоровенний бородатий мужик виходить із дорогої автівки босоніж. Наче безхать­ко, який щойно цю машину викрав»…

«Протягом моєї кар’єри суперники на­зивали мене „фінська велика нога“, — до­дав Юха Мієто. — Побачивши мої череви­ки, жартували: якби не правила змагань, лижі були би мені не потрібні. Мовляв, ступні такі великі, що мені вистачило б і палиць».

У 1970-х роках Юха Мієто був зіркою лижних перегонів. Двічі вигравав Ку­бок світу в загальному заліку, у сезо­нах 1975/1976 і 1979/1980. Фін завою­вав п’ять олімпійських медалей — золоту, дві срібні й дві бронзові, а на чемпіонатах світу взяв два «срібла» й дві «бронзи». У 2007−2011 роках Юха Мієто був депута­том парламенту Фінляндії, і донині зали­шається одним із найпопулярніших фін­ських спортсменів.

Схожі новини