Передплата 2024 «Добра кухня»

Шиє кеди з… грибів, сіна, молока й крові

 Італійський дизайнер здивував несподіваним добором матеріалів

Себастьян Тіес вразив оригінальною колекцією взуття. У його виробництві поєднав неймовірні речі. Має кеди з водоростей, каменю, молока і навіть крові!

Шевство — родинна справа Тіесів. І батько Себастьяна шив взуття, і дід, і прадід — з 1856 року. Сам дизайнер захотів не просто виготовляти туфлі чи кеди, а стати відомим на увесь світ. І задумав створити оригі­нальну лінію взуття з натураль­ної сировини.

Чим дивував? Насампе­ред — несподіваним добором матеріалів. Чи можна уявити, що сучасне зручне і довговіч­не взуття може бути створене із сіна чи перцю? А метеори­та і паперу? Тіесу це вдалося. Одна з колекцій представила взуття, пошите з гриба-труто­вика. Інша прославилася тим, що поверхня вкрита матеріа­лом на основі кавових зерен, тож впродовж використан­ня зберігає приємний аромат. Третя пошита з льону та деко­рована пелюстками троянд. Є взуття із сухого листя, пресо­ваного сіна з австрійських і ба­варських лугів.

Вражає взуття, виготовле­не з молока. Дивуєтеся? А Се­бастьяну вдалося перетвори­ти цей продукт на матеріал, що на вигляд схожий на повсть, але дуже м’який, як шовк. Ці­каві моделі кедів зі шкіри риби, а також відходів рибної про­мисловості. Дизайнер робить також черевики зі сланцю. Так його обробляє, що камінь стає легкий, ніжний на дотик і гнуч­кий.

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Завжди увага модників при­кута до взуття, пошитого із за­стосуванням крові зі скотобо­єнь. Тіес використав цей вид відходів м’ясної індустрії як барвник і речовину, що надає виробу пластичності.

А оригінальні кеди, пошиті в єдиному екземплярі, зробле­ні з водостійкого паперу. Осо­бливість їх у тому, що у підошву вставлено диск із метеорита діаметром 13,5 міліметра! Цей уламок космічного тіла вияв­лено у Швеції 1906 року.

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Наталія Волинська для «ВЗ»