Передплата 2024 «Добрий господар»

По вулицях їздить… хата на колесах!

У селищі Петрикові Дніпропетровської області є незвичайна хата-мазанка. Вона залюбки... катає не тільки господаря, а й гостей

Глава сімейства, пан Микола — народ­ний умілець, котрий усе життя присвятив попу­ляризації петриківського розпису. Художниками є і його дружина Валентина (до речі, заслужений май­стер народної творчості України) та четверо дітей. Разом задумали створити щось особливе.

Знявши металевий ку­зов, сини розрізали на­впіл старий «Запорожець», та «посадили» на коле­са хату-мазанку, покриту солом’яною стріхою. Дви­гун заховали під підлогу, замість бокових дзеркал почепили камери. І поїхали!

У кутку диво-будиночка є піч, на стінах — образи, ви­шиті рушники-обереги, під вікнами — лави. Усе — як у традиційній українській осе­лі позаминулого століття.

— Хто вперше таке ба­чить, уточнює: «То хата по­їхала чи в нас дах „поїхав“?» — усміхається Микола Дека-молодший.

У такій імпровізованій хаті можна прокататися з вітерцем. Фото з відкритих джерел.
У такій імпровізованій хаті можна прокататися з вітерцем. Фото з відкритих джерел.

Як правило, він виконує обов’язки водія. Завжди одягнутий у вишиванку, аби ще раз підкреслити: українські звичаї та тради­ції дивовижні!

Зовні будиночок на колесах теж особливий, адже прикрашений пе­триківським розписом. У традиційних кольорах на стінах квітнуть маль­ви та ружі, наливаються барвами грона виногра­ду й калини… Подібно причепурені всі три хати, що стоять на подвір’ї родини. На одній зі стін майстри зобразили свою сім’ю. Бо мають чим гор­дитися.

Люблять Деки прийма­ти гостей, для яких часто проводять майстер-класи. Й обов’язково повозять у своїй оригінальній оселі на колесах.

— Люди забувають на­родне мистецтво, а цього допускати не можна, — каже Микола Дека. — При­їжджайте, і вас покатаємо!

Схожі новини