Передплата 2024 «Добра кухня»

Ананаси, лимони, авокадо, манго...

вирощує сумчанин Владислав Пуліка

Хоча сумчанин Владислав Пуліка не має агрономічної освіти (студіював мікро- та наноелектроніку), однак упродовж дев’яти років успішно вирощує екзотичні культури. Зараз у нього налічується близько 400 видів теплолюбів, 95% з яких — цитрусові. Також є манго, авокадо, ананаси, інжир, гранати, маракуя і пітахая.

А почалося захоплення ще у шкільному віці. Після півторарічного періоду вивчен­ня теорії перейшов до практики. Тоді на підвіконні з’явилися три саджанці лимона. Якою була радість, коли представник сорту Ювілейний дав урожай. Перший плід важив понад 0,5 кг.

Певний час «закордонні гості» вегетували про­сто неба. Та три роки тому Владислав разом із батьком побудували теплицю площею 20−25 м кв. Згодом її збільшили удвічі. Тут у горщиках, діжках ростуть сотні рослин. Аби розширити асорти­мент, ентузіаст хоче звести додаткове приміщен­ня траншейного типу.

Сьогодні він не уявляє життя без улюбленого заняття. Тро­пічні фрукти примхливі, тому необхідний щоденний догляд. Владислав зазвичай працює сам, а коли треба відлучитись, то виручають батьки.

Тропічні фрукти чудово почуваються у теплиці. Фото з особистого архіву Владислава Пуліки
Тропічні фрукти чудово почуваються у теплиці. Фото з особистого архіву Владислава Пуліки

— Домашні цитрусові за смаком дуже відрізняються від куплених у магазині (бо остан­ніх зривають зеленими). Про­даю лише саджанці, оскільки плодів поки що не вистачає навіть собі. Можу хіба пригос­тити людину, котра замовляє репродуктивний матеріал, — розповідає господар.

Остання новинка сумчанина — манго, що найцікавіша у плані подальшого розмноження.

— Його доставляють в Україну з Італії, Іспанії. Рослини — вже щеплені, з фітосанітарним пас­портом та дозволами. А взагалі, в мене залишилося мало приві­зного, все перещеплюю, — за­уважує садівник.

Поділитись досвідом його запрошують на зустрічі зі сту­дентами. Також частенько до­водиться проводити екскурсії домашніми «тропіками».

Молодий чоловік перекона­ний: в Україні реально вирости­ти будь-яких теплолюбів. Навіть на підвіконні. Головний секрет успіху — любити свою справу.

Фото з особистого архіву Владислава Пуліки
Фото з особистого архіву Владислава Пуліки

Тетяна Ярмоленко для газети «Добрий господар»