Передплата 2024 ВЗ

Прищі на обличчі витискати не варто

Проте особливо небезпечно витискати прищі у ділянці так званого трикутника смерті

Люди з проблемною шкірою добре знають, як важко позбутися звички витискати прищі, хоч і усвідомлюють усю шкідливість цього заняття. Груба механічна «чистка» — це не лікування і навіть не косметична процедура, покликана покращити зовнішній вигляд. Є ризик занести інфекцію, спровокувати ще більше запалення і появу постзапальних рубців, позбутися яких буде набагато важче, ніж акне. «Проте особливо небезпечно витискати прищі у ділянці так званого трикутника смерті», — пише польський вебсайт Kobiece Inspiracje.

Так називають ділян­ку, що простягається від одного до іншого кутика вуст, охоплює ніс і піднімаєть­ся до перенісся (на фото). Вона пронизана специфічною сіткою судин, які постачають кров до ділянок черепа. А це означає, що будь-яка інфекція, яка по­трапить у ці судини, може без­перешкодно і за лічені години проникнути вглиб черепа.

Крізь «трикутник смерті» пролягають церебральні вени, які спрямовують тік крові без­посередньо до печеристої па­зухи (кавернозного синусу) — венозного простору між зо­внішньою і внутрішньою плас­тинками твердої мозкової обо­лонки.

Коли витискаємо прищ, гній виходить або назовні, або ж «утікає» всередину, у глибші шари шкіри. З’являється від­крита рана, через яку бакте­рії (у 70% випадків запальний процес провокує золотис­тий стафілокок) з током кро­ві можуть легко проникнути вглиб черепа, спровокував­ши тромбоз кавернозного синуса — потенційно леталь­не ускладнення. Показник смертності коливається у межах 5−25%. Найчастіше помирають жінки віком 20−40 років. Як правило, тром­боз кавернозного синусу ви­никає у результаті фурункулу носа (у 50% випадків), однак витискання звичайних прищів у цій ділянці також може бути небезпечним.

Як розпізнати, що це — септичний тромбоз кавер­нозного синуса?

Інфекція проявиться:

  • грипоподібними симпто­мами;
  • порушенням зору (як на­слідок подразнення черепно-мозкових нервів);
  • боязню світла;
  • витрішкуватістю очних яблук;
  • аномально високою чутли­вістю обличчя до больових сти­мулів;
  • набряком повік.

Тромбоз кавернозного сину­са лікується антибіотиками, ан­тикоагулянтами та глюкокорти­коїдами. У складних випадках тромб видаляється з пазухи хі­рургічним шляхом і проводить­ся санація наявних вогнищ ін­фекції.

Схожі новини