Помаранчеві кульки: мандарин і апельсин
Цитрусові не лише радують око яскравим забарвленням, вони є одними із найсмачніших і найбільш корисних фруктів на нашому столі
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/425702/unnamed.jpg)
Мандарини і апельсини є неодмінним атрибутом зимових свят. Ці запашні кульки асоціюються у багатьох з такими речами, як подарунок від Миколая чи зустріч Нового року. Вони створюють нам сонячний настрій, а головне — підтримують здоров’я.
Мандарин — не тільки смачний, а й дуже корисний фрукт. Мандарини містять кислоти, вітаміни С, Р, В1, В2, А, D, К та інші, а також мінерали: калій, магній, залізо, фосфор, натрій, кальцій, цинк, мідь, марганець, селен. Ці фрукти у великих кількостях містять фітонциди — природні антисептики.
У шкірці міститься 1−2% ефірної олії, а також корисні пігменти, наприклад, каротин. У зимовий час цей цитрус є прекрасним джерелом вітамінів і аскорбінової кислоти.
Мандарини також містять речовину, що має протизастійну та протинабрякову властивість. Тому склянка мандаринового соку вранці — смачні ліки для очищення легенів і бронхів від слизу.
Мандарини треба їсти разом з білою сіточкою, яка містить глікозиди — речовини, що зміцнюють судини. Використовують і шкірку, яка теж дуже корисна. У ній містяться ефірні олії, органічні кислоти, флавоноїди, вітамін С, каротин, які покращують вироблення шлункового секрету і стимулюють засвоєння їжі.
Корисні та лікувальні властивості мандаринів
Мандариновий сік є корисним дієтичним і лікувальним напоєм. Особливо він рекомендується дітям і хворим.
При високій температурі мандариновий сік добре втамовує спрагу.
Мандарини використовують для лікування астми і бронхітів. Це добре відомий протизастійний і протинабряковий засіб. Для очищення легенів від слизу рекомендується кожен ранок випивати по склянці мандаринового соку.
При захворюваннях шлунково-кишкового тракту, що супроводжуються проносами, дуже корисні свіжі мандарини і сік.
Мандариновий сік, якщо вживати регулярно, позбавляє від гельмінтів (глистів).
Мандарини мають антицинготну дію, підвищують апетит, покращують обмінні процеси.
Сік і плоди мандарина ефективно діють у випадку дизентерії.
При рясних клімактеричних кровотечах мандарини використовують як кровоспинний засіб.
Сік застосовується й проти шкірних захворювань. Дія фітонцидів, що містяться в мандарині, настільки сильна, що свіжий сік вбиває деякі грибки (трихофітія, мікроспорія). Щоб вилікувати шкіру і нігті, уражені грибком, слід багато разів втирати в них сік з часточки або шкірки мандарина.
Пом’якшує кашель і має відхаркувальну дію настій і відвар з сухої мандаринової шкірки на воді при бронхітах і трахеїтах.
Свіжа мандаринова шкірка використовується при лікуванні блювоти, болю в животі, діареї і бронхітів, а висушена — заспокоює центральну нервову систему і продовжує дію болезаспокійливих засобів. Відвар з мандаринових шкірок допомагає при бронхіті і трахеїті.
Мандаринова шкірка входить до складу суміші лікарських рослин для отримання гіркої настоянки, яка застосовується для підвищення апетиту і поліпшення травлення.
У мандаринах міститься багато вітaміну А, який вважають відповідальним за молодість і красу. Він активно перешкоджає шкірним заxворюванням на кшталт акне, вугрової висипки, почервоніння і запaлень. У дуеті з антиоксидантами він здатний уповільнити процес старіння і підвищити вироблення колaгену.
Апельсин недарма користується підвищеним попитом — корисних речовин у ньому багато. Плоди містять: калій, магній, натрій, цинк і мідь, фосфор, марганець, кальцій і залізо, селен, групу вітамінів групи В — від В1 до В12; вітаміни С, Р, А і Е, що корисні для шкіри обличчя, клітковину і каротин, саліцилову кислоту і мононенасичені поліненасичені кислоти.
Плоди апельсина багаті на цукри, органічні кислоти, зокрема лимонну кислоту.
Вміст цукрів у плодах залежить від місця, де вони ростуть. У сортах, вирощених на Чорноморському узбережжі Кавказу, цукру в півтора раза менше, ніж у каліфорнійських або марокканських апельсинах.
Шкірка містить велику кількість ефірної олії і гірких речовин.
Корисні та лікувальні властивості апельсина
Кисло-солодка м’якоть апельсина, його сік — свіжий або консервований — покращують апетит і сприяють поліпшенню травлення, стимулюють виділення жовчі.
Вчені провели дослідження, яке довело, що цей фрукт допомагає в боротьбі із зайвою вагою. Річ у тім, що в апельсині є нобілетін — флавоноїд, який міститься в шкірці та сприятливо впливає на метаболізм.
Також ці речовини мають противірусні та антизапальні властивості.
Пектинові речовини, що містяться в плодах апельсинів, покращують роботу кишечнику, сприяють виведенню шкідливих речовин і гальмуванню гнильних процесів.
Крім цього, цитрусові містять багато поліфенолів, які захищають організм від вірусних інфекцій. Вони забезпечують у великій кількості вітаміни, А і С, фолієву кислоту і мідь — всі поживні речовини, які відіграють ключову роль у підвищенні імунітету.
Також апельсини містять фітохімічні речовини, які перешкоджають злипанню тромбоцитів і зміцнюють кровоносні судини, які переносять кисень і поживні речовини до клітин організму.
Згідно з дослідженнями, серед корисних властивостей цитрусових для здоров’я виділяють зниження ризику онкологічних захворювань, включаючи рак шкіри, легень, шлунка, товстої кишки і молочної залози.
Літнім людям, які потерпають від хронічних закрепів, рекомендується їсти апельсини, пити сік вранці натщесерце (при нормальній кислотності шлунка) або увечері перед сном.
Якщо з’їсти кілька шматочків апельсина разом із жирною їжею, то вона краще перетравиться, рівень холестерину знизиться, а це значно зменшить ризик закупорки судин і серцевих нападів.
Комплекс корисних для організму речовин, що містяться в апельсинах, прискорює процеси одужання і сприяє виведенню продуктів метаболізму з організму.
Завдяки великій кількості калію, аскорбінової кислоти та інших вітамінів апельсини корисні хворим на гіпертонію, атеросклероз, ожиріння, недуги печінки, подагру.
У народній медицині апельсини застосовували для лікування інфікованих ран і виразок, оскільки в апельсинах містяться фітонциди, що вбивають деякі хвороботворні мікроби.
Апельсиновий сік у чистому вигляді застосовують для комплексного лікування злоякісних пухлин, гастритів і колітів, анемії, гіпертонії, атеросклерозу, цинги, ожиріння, інфекційних і простудних захворювань.
Шкірка, що містить ефірну олію, застосовується у вигляді відварів для регулювання менструального циклу, лікування маткових кровотеч.
Відвари з шкірки апельсина використовують для лікування ревматизму і в разі серцевої недостатності.
Виняткова користь апельсинів для ароматерапії, що набула величезного поширення останнім часом. Застосування свіжого, тонізуючого нервову систему аромату сприяє значному поліпшенню загального стану і настрою людини. Саме тому так зацікавилися ефірною олією апельсина провідні парфумерні компанії всього світу.
У своїй практиці апельсин використовують і косметологи, які пропонують прекрасні маски для розгладження зморщок і значного покращення кольору обличчя.
Будьте обережні!
Незважаючи на лікувальні властивості, мандарини можуть нашкодити людині. Вони подразнюють нирки і слизову оболонку шлунка і кишечнику. Тому мандарини не рекомендуються людям, які хворіють на виразкову хворобу шлунка і дванадцятипалої кишки, гастрити з підвищеною кислотністю шлункового соку, ентерити, коліти, під час загострень запальних захворювань кишечнику, а також при холециститі, гепатиті і гострому нефриті.
Від апельсинів варто відмовитися у разі:
- виразки шлунка і гострого гастриту;
- панкреатиту;
- цукрового діабету — у складі фрукта занадто багато природних цукрів, що завдасть здоров’ю шкоди;
- алергії на цитрусові плоди;
- дуже чутливої зубної емалі.
Не варто вживати апельсини та апельсиновий сік безпосередньо перед їдою, тому що це може порушити травлення.
Галина Вербицька для газети «Добре здоров’я»