Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Ви подивіться, що в області робиться: весілля, забави, гулянки!»

На тлі епідемії коронавірусу стався перший публічний конфлікт міського голови Львова Садового й голови ЛОДА Козицького

Для Львівщини конфлікт між головою облдержадміністрації і міським головою Львова став уже традицією. Так було і за попередньої влади, і зараз… Хоча досі мер Андрій Садовий і губернатор Максим Козицький жили дружно: і під час офіційних заходів, і в риториці обидва очільники максимально демонстрували взаємну лояльність. Хіба би між ними були якісь непублічні розбіжності?

Та зараз найшла коса на камінь при­вселюдно. 24 червня міська комісія з пи­тань ТЕБ та НС ввела низку послаблень у карантинних обмеженнях, зокрема — до­зволила роботу спортивних і фітнес-за­лів (за умови відвідування до 10 осіб), а також кафе і ресторанів у приміщеннях. На це гостро відреагував голова ЛОДА Козицький, аж до того, що натякнув на Кримінальний кодекс.

«Рішення Львівської міської комісії з питань ТЕБ та НС не відповідає поста­нові Кабміну № 392 та рішенню обласної комісії з питань ТЕБ та НС, — написав Ко­зицький у себе на ФБ. — Окрім того, ра­джу ще почитати статтю 325 ККУ про по­рушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним хворобам та масовим отруєнням.

Саме показники захворюва­ності Львова тримають у заруч­никах всю область, і саме через місто Львів обласна комісія ТЕБ та НС не може зняти карантин­них обмежень для всієї Львів­щини. Бізнес страждає не лише у Львові, а й у всій області! За останні п’ять днів 613 нових ви­падків захворювання на Львів­щині, з них 335 — місто Львів. Тобто понад 50% інфікованих — у місті Лева. Як бачимо, динаміка захворюваності не йде на спад. Тому коли знову буде ґвалт, чому не знімають карантинних об­межень, то влада Львова знову киватиме у бік облдержадмі­ністрації? Мовляв, ми тут ні до чого, це їх повноваження. Хто візьме відповідальність на себе, коли кількість захворювань різ­ко піде вгору після карантинних послаблень у самому Львові? Знову все каміння полетить у бік ЛОДА? Львівський міський голова готовий особисто взяти на себе відповідальність, якщо кількість хворих збільшиться?".

Андрій Садовий відреагував також гостро. «Ви подивіться, що в області робиться: поїдьте в Об­рошино, ресторанні комплекси біля Львова. Там весілля, забави, гулянки! Хтось це контролює? Та ми у Львові хоч порядок трима­ємо,» — заявив мер в ефірі радіо «Люкс FM».

Андрій Садовий пояснив, чому міська комісія пішла на такі дії, попри невтішну статистику з Covid-19 в області. «Треба розу­міти, що нам із цим жити, адже Львівська область розташована на кордоні, — заявив міський го­лова. — Літаки вже літають, поїзди їздять, маршрутки з області кур­сують. Куди ми сховаємось? Тре­ба просто берегти себе та рідних і бути максимально уважним», — зазначив Садовий.

За його словами, є рішення обласної комісії, яке дозволяє людям збиратися групами — до 10 осіб. Відтак рішення щодо від­новлення роботи спортивних за­кладів та кафе в місті з таким же кількісним обмеженням є виправ­даним.

«Власники спортивних клубів питають: „А якщо до нас зайдуть 10 людей, то вони мають право займатися?“ І що я маю їм сказа­ти? Чому, скажімо, в супермар­кеті можна, в „Епіцентрі“ можна, а в спортзалі — не можна? Це ма­ячня. Має бути здоровий глузд. Не можна ділити спортивні закла­ди на елітні, де люди і так ходили за зачиненими дверима, і такі, які чемно чекали. Тому зараз, я ду­маю, ми збалансували ситуацію. Те ж стосується, якщо хтось зай­шов у кафе і сів за столик. Це буде контрольовано», — наголосив мер.

Схожі новини