Передплата 2024 «Добрий господар»

Колись намисто з часнику, тепер – пакетики з діоксидом хлору

Аби вберегтись від коронавірусу, замовляють вірус-блокери... з Китаю

Кілька тижнів тому вперше побачила дитину зі сріблястим «бейджиком» на шиї. Подумала, хтось із батьків був на якійсь конференції і дав малюку побавитись. А днями помітила ще кількох людей з такими ж «бейджиками». Виявилось, це зовсім не бейджики, а спеціальні пакети, які… блокують віруси довкола людини. Принаймні так обіцяють продавці…

Як виявилось, ві­рус-блокери — не но­винка. Вони уже кіль­ка років на ринку. Однак зараз через паніку довко­ла китайського коронаві­русу їх знову активно поча­ли просувати. При цьому задоволення не дешеве. Один індивідуальний вірус-блокер коштує у межах 300 грн. Блокер для приміщен­ня обійдеться від 500 грн. Звичайно, за кордоном їх можна замовити дешевше. І поки одні українці боять­ся забрати з пошти посилку, яка прийшла з Китаю, інші замовляють звідти вірус-блокери (хоча це ноу-хау — японський винахід). На ки­тайських сайтах їх активно продають приблизно по 10 доларів за штуку.

«Мені недавно теле­фонував якийсь прода­вець і запропонував купи­ти такі вірус-блокери на групу. Сказав, якщо ор­ганізую хоча б 10 дітей, то ціна буде 200−210 гри­вень, і моїй дитині безко­штовно. Мені було дивно, що незнайома людина не лише знає мій номер теле­фону, а й навіть знає, що я голова батьківського комі­тету в садочку. Коли я ска­зала, що не вірю в дієвість таких штук, він запропо­нував… комісійні», — каже львів’янка пані Леся.

В ефект від таких «пас­ток для вірусів» не вірить і «телепедіатр» Євген Ко­маровський. «Людожери з тропічного плем’я тумба-юмба вірили в те, що на­мисто із зубів леопарда за­хистить їх від „зіпсованого повітря“. Так вони назива­ли малярію, — пише Кома­ровський. — Освічені мо­лоді люди, що начиталися Інтернету, щиро вірять у те, що намисто із зубків час­нику здатне захистити їхніх дітей від грипу та інших ві­русних інфекцій! Народ, не уподібнюйтеся до дикунів! Жодна цибуля, жоден час­ник, жодні намиста-амуле­ти не здатні відлякати віру­си від вас і ваших дітей… Зверніть увагу на нові „фуфломіцини“, які під на­звою „блокатори вірусів“ (варіант — „вірус-блоке­ри“) активно рекламують­ся і продаються сучасними шаманами-шарлатана­ми. І, зрозуміло, охоче ку­пуються наївними амато­рами магічних амулетів. Відмінність від намиста з леопардових зубів полягає лише в тому, що леопар­дові зуби — це вмістилище доброго духу, нібито здат­ного відігнати злий дух болотяної лихоманки. А „блокатор вірусів“ — вміс­тилище діоксиду хлору, ні­бито здатного відігнати ві­рус грипу».

Щодо діоксиду хлору — це досить хороший засіб для дезінфекції, якщо ним, наприклад, обробляти по­верхні. У деяких випадках цю речовину використо­вують для знезаражуван­ня питної води, хоча досі точаться дискусії, наскіль­ки безпечною така вода є для пиття. Однак жодним чином мішечок з дезін­фектором не може вбити віруси у повітрі! Для до­рослого такий бейджик на шиї і може мати пози­тивний вплив за рахунок того, що людина почу­ватиметься впевненіше. Зрештою, ефект плаце­бо ніхто не відміняв… Але для дитини пакетик з діо­ксидом може бути небез­печним. Малюку може стати цікаво, що там усе­редині, він розірве пакет (зрештою, це може ста­тись випадково), — а при потраплянні на шкіру чи слизові діоксид хлору може викликати опік.

Схожі новини