Передплата 2024 «Добрий господар»

Книжка «Франко від А до Я» підкорює Європу

Франкознавці створили мобільну виставку, яка мандрує світом

Абетка-енциклопедія «Франко від, А до Я» — справжній бестселер, найкраща пізнавальна книжка 2016 року, втілена у 3D-форматі. Цей авторський проєкт франкознавців у художньому оформленні творчої майстерні «Аґрафка» Романи Романишин та Андрія Лесіва перетворився на мобільну виставку Franko from A to Z, яка розповідає про генія української культури Івана Франка європейськими мовами та сучасними візуальними засобами.

Проєкт Franko from A to Z — ін­терактивна англомовна вистав­ка-лабіринт, яка за принципом абетки презентує європейцям куль­тову постать Івана Франка, Львів як місто літератури та знакові фено­мени українськоїкультури. У рамках проєкту відбувся тур виставки-лабі­ринту столицями Угорщини, Австрії, Словенії, Хорватії. Виставку-лабіринт супроводжували англомовні та ні­мецькомовні каталоги, екскурсії, пу­блічні лекціїпро творчу спадщину та постать Івана Франка в контексті між­культурного діалогу між країнами-су­сідами.

— Спочатку була книжка — «Франко від, А до Я», — розповів директор Му­зею Івана Франка Богдан Тихолоз. — «Видавництво Старого Лева» запо­чаткувало цю серію, першою постат­тю якоїстав Андрей Шептицький. І я відразу подумав, що було б добре ви­дати таку книжку про Івана Франка. Зорі зійшлися, і Мар’яна Савка запро­понувала нам з дружиною Наталею Тихолоз зробити таку книжку. Разом з творчою майстернею «Аґрафка» взя­лися за роботу. В ювілейний рік Каме­няра — 2016-й — світ побачила книжка «Франко від, А до Я». Ця книжка «ви­стрелила» і здобула багато перемог. Виявилося, вона працює на різні ау­диторії. Торік Музей Франка виграв грант Українського культурного фон­ду «Франко наживо». Ми відчули по­требу виходити за межі країни. Ми — мандрівні музейники, багато їздимо. Вирішили, що цікаво було б дати дру­ге життя книжці, і перетворити їїна виставку 3D у вигляді лабіринту. Ми вирішили, що цей лабіринт має бути мандрівним. Наша книжка «дістала ноги» і почала ходити з країни в країну. Партнерами стали молоді люди творчоїгрупи «Мета-музей», які втіли­ли інженерно-технологічне вирішення проєкту. Працювали також з художни­ком Сергієм Петлюком, який запропо­нував оригінальне дизайнерське ху­дожнє вирішення. Допомогу надали посольства тих країн, де ми побува­ли, а також наукові й освітні організа­ції. У тих містах, де ми уже побували, нас хочуть бачити знову, але на інших локаціях. Також маємо запрошення з Мадрида, де планують встановити пам’ятник Франкові. Плануємо їзди­ти Україною, зокрема до Дніпра, Киє­ва та інших міст.

Схожі новини