Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Тіло як доказ

Яких жестів бажано уникати, аби не «підмочити» свою репутацію?

Щодня спілкуючись з іншими людьми, ми використовуємо жести, не задумуючись над тим, що вони означають. Впевнені, що наш співрозмовник зрозуміє, що мали на увазі, але раптом зауважуємо, що він на нас ображається. Хочемо продемонструвати, що з нами можна мати справу, але бачимо, що людина починає нас уникати.

Д. е. н., тренер, викладач і консультант з етикету бізнесу, автор книги «Культура бізнесу: норми і форми» Ірена Камінська-Радомська радить уникати певних жестів. Чого, на думку експерта, робити не варто?

Тримати руки у кишенях. Цей жест дозволяє створити ілюзію контролю за ситуацією. Однак ще 20−30 років з особою, яка б так поводилась, ніхто не хотів би мати справи. А щоб таке утнути у присутності старших осіб чи жінок — нікому навіть на думку б не спало! Сьогодні мало хто звертає на це увагу. І дарма: якщо співрозмовник не знає, що така поведінка вказує на брак хороших манер, підсвідомо трактуватиме вас як агресора і хама.

Сидіти у позиції напівлежачи. Так ви демонструєте, що вам «наплювати» на думку співрозмовника (зрештою, як і на крісло, яке може будь-якої миті зламатися).

Закладати ногу на ногу (коли щиколотка однієї ноги лежить на коліні іншої). Ваше тіло наче промовляє до присутніх: «Господар нудиться». Ваш намір — благородний: показати, що знаєте собі ціну. Але ті, хто поряд, розцінять це як вияв зневаги. Та й привабливо не будете виглядати. Якщо вбрані у штани (у спідниці ноги так, звісно, не закладеш), всі побачать ваші голі голінки. Не врятують навіть довгі шкарпетки!

Сидіти або стояти з широко розставленими ногами. Стопи слід ставити на ширину аркуша формату А4. Якщо розташовані на більшій відстані одна від одної, це виглядатиме недбало, зарозуміло, а у деяких випадках — навіть вульгарно. Не варто впадати й у іншу крайність — тримати ноги вкупі. Це створює враження штивності, скутості.

Закладати ногу на ногу (коліно на коліно) і відхиляти ноги в бік протилежної кінцівки, яка служить опорою. Так полюбляють сидіти на ділових переговорах жінки. Однак це виглядає доволі штучно, натягнуто.

Схрещувати ноги у позиції стоячи. Часто людина ще й сплітає руки нижче пояса. У такий спосіб демонструє свою невпевненість, розгубленість і комплекси.

Жувати жуйку і їсти канапки за робочим столом. На замітку керівникам: така поведінка підлеглих псує репутацію фірми, і це — один із приводів, чому клієнти перебігають до конкурента.

Спиратися (об стіни, стовпи, меблі тощо). Серйозні люди так не поводяться (звісно, якщо не вип’ють зайвого).

Вказувати пальцем на щось, махати пальцем. Оточення розцінить цей жест як погрозу або атаку, навіть якщо його автор не мав злого наміру. Згадайте, чого навчали вас у дитинстві батьки: не тицяти пальцем на людей чи предмети, а вживати слова, які б окреслювали те, що вас цікавить. У такий спосіб розвивали ваше мислення і відучували використовувати жест, який негативно трактується практично у всіх культурах. У Східній Азії допускається вказувати на людей чи предмети, але тільки цілою долонею (у Японії — внутрішнім боком долоні, опускаючи її униз) або киваючи підборіддям.

Манити когось пальцем. Виховані люди цього не робитимуть. У країнах Азії так кличуть жінок легкої поведінки.

Використовувати жест «вікторія». Інші люди можуть неправильно його інтерпретувати — не як «Зичу тобі перемоги», а як «Я — переможець, зичу тобі програти». Якщо виконати такий жест, розвернувши долоню, можна стати… ініціатором бійки, адже деякі люди потрактують це так само, якби ви їм показали середній палець.

Складати великий і вказівний пальці у кільце («ОК»). У нас, у Польщі чи у США це буде означати «все в порядку». У Франції та Німеччині — «нуль» (зауважте: співрозмовник може сприйняти це як образу на свою адресу). В Японії — «гроші» (цей жест може передувати розмові, яка стосується фінансів). У країнах Латинської Америки його «перекладуть» як «Ти — ідіот!». У деяких середземноморських країнах сприймуть як образу, що має сексуальне забарвлення.

Піднімати брови. Інтерпретується по-різному залежно від країни: подив (наприклад, у США), незгоду (зокрема у Китаї) або вираз захоплення розумовими здібностями співрозмовника (у Німеччині).

Стукати себе по чолі. Якщо ще й одночасно дивитися у напрямку іншої особи — це можна потрактувати як те, що вас неприємно вразила її дурість. Але у деяких країнах це, навпаки, буде «прочитано» як захоплення інтелектом цієї людини (приміром, в Іспанії чи Великій Британії).

 Піднімати великий палець вгору (при цьому інші — ховаються у кулак). Це в Україні такий жест означає згоду. А от у деяких азійських країнах це — вульгарний знак зі сексуальною конотацією.