Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Узгоджуємо юридичні питання щодо проведення перевірки протипожежної безпеки»

Керівництво Т Ц «Форум-Львів» відмовилося говорити про те, чому з 2015 року профільні служби жодного разу не перевіряли у них систему пожежної безпеки

Не встиг глава уряду Володимир Гройсман оголосити про масштабну в Україні перевірку торговельних центрів, шкіл, дитсадків та інших закладів масового скупчення людей (як реакція на трагедію, яка трапилася у російському Кемерово, де вогонь забрав життя 64 людей, з них 41 — діти), як першим відгукнувся торговий центр «Форум-Львів». Щоправда, керівництво центру не запросило до себе ревізорів з державної пожежної служби, а організувало публічну презентацію своєї пожежної системи. Заінтригували тим, що у них, мовляв, не економлять на пожежній системі, і вона найсучасніша. «Форум-Львів» — більше, ніж торгово-розважальний центр. Тут на одному з поверхів є візові центри та кінотеатри. Щодня заклади відвідують сотні тисяч людей.

На презентацію системи до ТЦ «Форум Львів» вирушила і журналіст «ВЗ».

…Серед охочих, які прийшли подивитися на пожежну безпеку, були переважно журналісти. Серед присутніх зауважила двох працівників ГУ ДСНС у Львівській області, зокрема підполковника служби цивільного захисту Віталія Туровцева. Вони чемно слухали презентацію, запитань не ставили. Коли після теорії почалася практика, тобто екскурсія торговим центром, пішли геть…

«Форум-Львів» обладнаний однією з найсучасніших протипожежних систем, що відповідає усім нормам безпеки, — запевнив технічний директор цього центру Андрій Сокіл. — Працює цілодобовий пост спостереження за роботою та станом протипожежних систем".

Директор ТЦ «Форум-Львів» Марина Нестеренко додала: «У нас проходять регулярні тренінги та практичні навчальні евакуації серед обслуговуючого персоналу, технічних служб та представників орендарів».

Андрій Сокіл нагадав, що адміністрація центру «пережила» кілька псевдозамінувань, усіх відвідувачів евакуювали через 15 хвилин. Один із відвідувачів презентації поцікавився, як у випадку пожежі чи псевдозамінування евакуйовують людей з обмеженими можливостями. Пан Андрій відповів, що у торговому центрі є два ліфти, пристосовані для людей на інвалідних візках. Зайти в ліфт людям у візочках допомагає персонал, одягнений у спеціальні салатові жилетки.

Усі евакуаційні виходи з центру, каже Андрій Сокіл, відкриті. Та хтось із гостей презентації заперечив це. Жінка років тридцяти сказала, що кілька днів тому перевірила це. Виявилося, одні евакуаційні двері були закриті, їх можна було відчинити лише карткою адміністрації…

На третьому поверсі — кілька кінозалів, кожен з яких відгороджений спеціальним протипожежним відсіком. Це не дає змоги полум’ю ширитися закладом. «У нас є протипожежні ворота, штори, двері, а також система «антипаніка», — каже технічний директор ТЦ «Форум-Львів». Так, протипожежні ворота обладнані хвіртками з системою «антипаніка», якими, в разі необхідності, можна евакуюватися з відсіку, де відбувається пожежа, та дістатися безпечного місця в ТРЦ. У пожежних шафах є необхідні засоби для гасіння пожежі, зокрема вогнегасники. Ці засоби проходять постійну перевірку.

У “шафі” – вогнегасник
У “шафі” – вогнегасник

Якщо раптом трапилася біда, то якими засобами адміністрація торгового центру гасить вогонь (до приїзду пожежної служби)? Кажуть, працює система водяного, порошкового та газового пожежогасіння (автоматично чи вручну гасить пожежу). Як правило, чимало людей отруюються димом. У ТЦ «Форум-Львів» встановили системи димовидалення (усувають задимлення з приміщень).

Я поцікавилася, чому адміністрація торгового центру («Форум-Львів» офіційно відкрили 25 вересня 2015 року) досі не допустила до фахових

перевірок протипожежних ноу-хау працівників з ГУ ДСНС у Львівській області? «Наш торговий центр готовий до перевірки державних контролюючих органів — пожежників, — відповіла Марина Нестеренко. — Наразі узгоджуємо юридичні питання щодо проведення перевірки». Уточнюю, які саме юридичні нюанси стають на заваді. Це питання неабияк розлютило шефа ТЦ «Форум-Львів». «Це не тема нашої сьогоднішньої зустрічі, — відрізала пані Марина. — Пропоную не відволікатися на це…».

Марина Нестеренко також не могла відповісти, яку суму вкладено у протипожежну безпеку торгового центру.

Фото автора

Схожі новини