Передплата 2024 «Добра кухня»

Негода — для чиновників попіаритися нагода…

Дорожні і комунальні служби загалом впоралися з інтенсивним снігопадом. Але без самореклами не обійшлося

Справжнім випробуванням для працівників дорожнього і комунального господарства стало у вихідні хай короткочасне, але все ж повернення зими. З південної Європи в Україну нагрянув циклон, засипавши наші терени 40%-ою нормою снігу. Як наслідок — у багатьох регіонах виникали транспортні проблеми на шляхах, через сильні вітри деякі населені пункти опинилися без електропостачання, зв’язку. Заздалегідь створені штаби протидії стихії (координували роботу снігоприбиральної техніки, пунктів обігріву, патрульної, поліції, дорожників, енергетиків, «надзвичайників») допомагали оперативно реагувати на ці виклики, тож наслідки вдалося мінімізувати.

Автору цих рядків довелося добиратися у Львів автобусом з Підгайців Тернопільської області. Трасу було добре розчищено, однак до місця призначення «Еталон» таки не прибув вчасно — на холоді замерзла паливна апаратура. Пасажирів довелося пересаджувати в автобус, що курсував з Бучача.

Тут допомогла водійська солідарність. А от подекуди не обійшлося без виклику рятувальних служб. Ексцеси із паралізованим важковаговим транспортом, легковиками, які на слизькій дорозі з’їхали у кювети, були на Закарпатті, у гірських районах Львівщини, на Буковині, в Івано-Франківській області. Зі снігових пасток їх визволяли тягачі, трактори, пожежні машини.

У багатьох обласних центрах комунальники, які мали би відзначати професійне свято, серед ночі, коли розпочався інтенсивний снігопад, вийшли на роботу. Лопатами орудували не тільки двірники (у Львові їх заступило на зміну дві тисячі), а й слюсарі, електрики, офісні працівники ЖКГ.

На підмогу їм приходили родичі, жителі багатоквартирних будинків — розчищали тротуари, «відкопували» із заметів свої авто. Поліція забирала евакуаторами неправильно припарковані авто, які заважали роботі снігоприбиральної техніки. У Львові її працювала 141 одиниця. «Я, чесно кажучи, задоволений прибиранням міста, думаю, що Львів справився з негодою дуже добре», — заявив заступник міського голови з питань житлово-комунального господарства Сергій Бабак.

Похвалилися своїми здобутками у боротьбі зі сніговицею і у міській раді Івано-Франківська. У понеділок, ще о 7 ранку, мер Руслан Марцінків, озброївшись шуфлею, разом зі своїми заступниками Миколою Вітенком та Олексієм Кайдою, іншими чиновниками вийшли на «антиснігову» толоку — прибирали майдан перед ОДА та вулиці неподалік. Щоби прикарпатці переконалися, що у мерії не байдикували, — опублікували у соцмережах фоторепортаж…

Зима ще кілька днів воюватиме з весною. Синоптик Наталка Діденко повідомила прогноз погоди на 20 березня, День весняного рівнодення: «У вівторок черговий циклон з Балкан принесе в Україну снігопади, вітри, мороз — втримається. На півдні буде мокрий сніг та дощ, на південному сході вдень — до „плюсів“. У Києві — сніг та мороз. Потепління розпочнеться з 26 березня».

Схожі новини