Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Кури у Богдана Рурка несуть різнокольорові яйця

У них немає шкідливого холестерину, а спечений на них сирник має особливий смак

Ветеринар за фахом Богдан Рурка із Краківця тримає несучок різних порід. Чотири роки тому купив пару курей Араукана, які несуть зелені яйця. Зараз у нього їх ціла сімейка — півень та семеро курочок.

Ці кури належать до декоративних яйценосних порід. Невибагливі і витривалі, не потребують спеціальних умовах, всеїдні. Голова араукана маленька, з міцним, загнутим вниз дзьобом. Виразні і круглі очі, невеликий горохоподібний гребінь. Мають щось на зразок бороди, а от хвіст відсутній.

Походить ця порода з гірських районів Чилі. Її вивели індіанці племені Араукана (ще до того, як Колумб приплив до берегів Америки), звідси і назва. За однією з теорій, незвичне забарвлення шкаралупи яєць цих курей спричинило їх схрещення з диким фазаном. На колір яєць впливає пігмент билівердин, який є в організмі несучки.

Пан Богдан розповідає, що його курочки на рік можуть нести до 150-180 яєць. Не містять холестерину, тому їх так облюбувала дружина пана Богдана, Ірина, яка любить куховарити. Господиня каже, що сирник, спечений з тих яєць — надзвичайний. Особливим попитом користуються яйця цих курей на Великдень. Ними Богдан обдаровує усю родину.

М’ясо цих курей відрізняється ніжним і приємним смаком. Починають нестися у віці 4,5 місяців. Особливість цієї породи у тому, що курочки втратили материнський інстинкт і не можуть бути квочками. Щоб дочекатися потомства, пан Богдан кладе яйця в інкубатор.

Є у господаря ще кури -венгерки, які несуть яйця вишневого кольору. Білі яйця несуть кури-кохінхіни, жовті - джорсійські гіганти.

Яворівський район