Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Заради малечі долають навіть кордони

«Кредобанк» удруге підтримав українсько-польську акцію «Миколай без кордонів».

На дрезині перетнув українсько-польський кордон і завітав до дітей Старосамбірщини Святий Миколай. Приїхав, як личить, не з порожніми руками, а на спеціальному потязі, в якому аж два вагони, переповнені ящиками з подарунками, — солодощами, фруктами, іграшками і навіть зі святково одягненою новорічною ялинкою. З Перемишля на підмогу улюбленцеві малечі прибули бравий солдат Швейк, польські волонтери, оркестр пожежників.

Так удруге в українському селищі Нижанковичі, що розташоване на відстані 13 км від польського Перемишля, успішно відбувся спецпроект «Миколай без кордонів», спів­організатором та партнером якого виступив «Кредобанк». Ініціатором та організатором є польська громадська організація linia102.pl. До акції активно долучилися польські підприємці. Польська компанія Hensfort, почувши, що у Нижанковицькій школі старі двері, зробила у подарунок ще одну потрібну річ — виготовила і привезла нові вхідні двері для початкової школи.

Діти отримали подарунки на святі, організованому у Нижанковицькій загальноосвітній середній школі І-ІІІ ступенів. У залі зібралися понад 300 дітей з усього Старосамбірського району — це діти учасників антитерористичної операції на сході України, діти-сироти, діти з багатодітних родин та діти польського походження Старосамбірського району, а також школярі молодших класів Нижанковицької школи.

Школярі радо вітали гостей, влаштувавши у місцевій школі справжнє свято — діти співали, колядували, читали вірші, а разом із ними і дорослі раділи святу.

«Це не просто благодійна акція, а гарний проект народної дипломатії для добрих стосунків між Україною і Польщею, — розповів речник ПАТ «Кредобанк» Віктор Гальчинський. — Ми в «Кредобанку» дуже раді знову виступити партнером акції «Миколай без кордонів» та допомогти організувати це свято з українського боку, оскільки це справді цікава подія, яка не тільки дарує свято дітям, а й відкриває можливості для дружнього спілкування людей по обидва боки українсько-польського кордону. Ми послідовно підтримуємо культурні та освітні проекти, які заохочують дружні стосунки між Україною та Польщею».

«Сусіди мають завжди відвідувати один одного, незалежно від проблем історичних, якими мають займатись історики. Нам треба спілкуватися без кордонів уже сьогодні», — сказав голова громадської організації linia102.pl Кароль Гайдзік. Подбали і про корисні речі для малечі. «Тішуся, що зібралося багато дітей. Діти вийдуть звідси щасливі. Старалися, щоб до кожного пакуночка потрапив відблисковий брелок. Хочемо, щоб наші діти спокійно і безпечно ходили дорогами», — розповів Кароль Гайдзік.

Цьогорічна акція «Миколай без кордонів» вражає кількістю поважних партнерів. Її під свій почесний патронат взяли маршалок Сейму Польщі Марек Кухцінські, голова Верховної Ради України Андрій Парубій, міністр внутрішніх справ і адміністрації Польщі Маріуш Блащак, посол України в Польщі Андрій Дещиця та генеральний консул Польщі у Львові Рафал Вольскі. Долучилося і ПАТ «Укрзалізниця», завдяки якому на сучасному комфортабельному рейковому автобусі в Нижанковичах поважних гостей зустрічала численна делегація зі Львова, у складі якої були науковці та студенти Львівської філії Дніпропетровського університету залізничного транспорту. На святі були присутні очільники районної ради та райдержадміністрації.

Подарунки з Польщі привезли незаслужено забутою колією європейського стандарту Перемишль — Нижанковичі — Хирів, яка не використовувалася з 1994 року. Її розчистили з боку Польщі добровольці восени 2016 року. Улітку 2017 року українські залізничники відновили короткий відтинок колії. Тепер завдяки роботі польських і українських ентузіастів поїзди з Польщі можуть доїжджати безпосередньо до станції Нижанковичі. Вже у 2018 році розпочнеться будівництво нового пішого та автомобільного пункту перетину кордону між обома країнами Нижанковичі — Мальховіце. Тому така акція — це нагода привернути увагу і до колії, яка може стати ще одним місточком для налагодження тісніших стосунків між українським та польським народами. Польські та українські ентузіасти мріють, щоб відновити рух цією колією міжнародних поїздів.

Фото організаторів

Схожі новини