Передплата 2024 «Добрий господар»

Срібний ювілей «Монади»

2017 рік – ювілейний рік для медичного коледжу «Монада»

1 жовтня перший приватний медичний коледж України святкував 25-річчя — чверть століття студенти «Монади» отримують дипломи та вирушають у самостійне плавання.

Ставши першою ластівкою у системі приватної медичної освіти в Україні, сьогодні «Монада» — одна з успішних її складових підготовки медиків.

Новаторський задум засновника багатоступеневої системи приватної медичної освіти Ігоря Гайдучка далекого 1992 року багатьом скептикам здавався нереальним. Проте вже у травні 1994 р. «Монада» отримала статус медичного коледжу з правом здійснення освітньої діяльності за ІІ рівнем акредитації. Як зазначає директор «Монади», кандидат медичних наук, доцент, заслужений працівник освіти України Ігор Гайдучок, без команди однодумців побудувати тепер уже потужну навчальну структуру було б неможливо.

Медичний коледж «Монада», медичне училище «Медик» та Львівський медичний інститут створюють унікальний навчальний комплекс: багатоступеневу приватну вищу медичну освіту, метою якої є підготовка медичних кадрів від молодшого спеціаліста до магістра. За 26 років свого існування ці навчальні заклади підготували понад 23 000 випускників, які успішно працюють в Україні та за кордоном.

«Чверть століття тому починали в «Монаді» з двох відділень, — згадує Ігор Гайдучок, — мали 40 студентів у двох групах: 20 зубних техніків і стільки ж фармацевтів. У нас було тоді дві лабораторії, а практичну фармацію вивчали у діючій аптеці. Сьогодні ж «Монада» — це сучасний навчальний заклад з автономною системою управління і повною фінансовою незалежністю, який складається з базового відділення у Львові та шести філій у Дрогобичі, Луцьку, Первомайську, Ужгороді, Хусті та Чернівцях. Уже багато років юнаки та дівчата щорічно здобувають спеціальності медичної сестри, зубного техніка, зубного гігієніста, фельдшера та фармацевта. 15 тисяч випускників коледжу успішно працюють в Україні та за її межами. Коледж пишається своїми здобутками і добрими традиціями.

Обравши навчання в нашому коледжі, ви зможете зробити правильний вибір, адже перелік спеціальностей завжди актуальний та затребуваний на ринку праці. Окрім молодших спеціалістів, «Монада» готує фахівців-бакалаврів зі спеціальностей «Фармація» (денна та заочна форми навчання) та «Сестра медична» (денна та вечірня форми навчання). Кращі студенти зі спеціальності «Фармація», за рекомендацією коледжу, можуть бути зараховані на контрактних умовах на II-IV курси Львівського медінституту.

У навчальний процес активно впроваджуються нові педагогічні технології, мультимедійне проведення навчальних занять, інтегровані і нетрадиційні методи навчання. До послуг студентів власний лікувально-діагностичний комплекс, студентська стоматологічна поліклініка, 63 лабораторії, комп’ютерні класи, Wi-Fi, бібліотека з електронним каталогом. Складовою частиною навчального процесу є виробнича професійна практика. На

3-4 курсах студенти успішно поєднують теорію з практикою, яка здійснюється у провідних лікувально-профілактичних закладах міста Львова, з якими підписано двосторонні угоди про співпрацю. Поряд із державним освітнім стандартом підготовка спеціалістів ведеться більш ніж за 20 авторськими програмами. Перелік та назва дисциплін навчального плану приведені відповідно до їх назв у навчальних планах медичних університетів Європи. Налагоджені стосунки з закордонними медичними навчальними закладами: викладачі проходять стажування у стоматологічних клініках Німеччини, Угорщини, Польщі та Словаччини, публікуються студентські і викладацькі статті в міжнародних наукових журналах.

Особливістю коледжу є врахування потреб ринку праці та сучасних медтехнологій: у навчальні плани введено основи сімейної, нетрадиційної медицини, лікувальний масаж, косметологія, гомеопатія, сучасні методи діагностики. Студенти опановують сучасні технології у стоматології: металокераміка, високоточне зубопротезне литво, бюгельні та поліамідні протези. Запроваджено курс біофармації та фармацевтичної опіки, лікувального масажу, косметології та візажу, фітофармації, знімного протезування з термопластичних матеріалів, комп’ютерної техніки. У 2015 р. у «Монаді» відкрили військово-патріотичний клуб «Військовий медик», метою якого є патріотичне виховання молоді, розвиток тактичної медицини в західному регіоні України, а також проведення тренінгів і курсів з тактичної та екстремальної медицини не лише для студентів коледжу, а й усіх охочих.

Студенти «Монади» — активні, творчі особистості. Щороку проводяться студентські наукові конференції, конкурси професійної майстерності, спартакіади, фестивалі художньої творчості, конкурси «Міс і Містер», зустрічі КВК та інше. Діє власний спортивний клуб «Монада», який очолює заслужений тренер України І. Г. Гайдучок. Студенти тренуються у спортивних секціях настільного тенісу, туризму, спортивних ігор, важкої атлетики, плавання, футболу. Активно працюють студентське самоврядування, танцювальна студія, проходять заняття за системою «Школи лідерів», випускають газети «Вісник Монади» та «Велика перерва», звучить студентське радіо.

Медичний коледж «Монада» з 2001 р. щороку бере участь у престижних міжнародних освітянських виставках: «Інноватика в сучасній освіті», «Сучасні заклади освіти» та нагороджений медалями, дипломами та грамотами.

«Ми не боїмося конкуренції, — стверджує Ігор Гайдучок, — тому ми упевнено рухаємося до поставленої мети — випуску висококваліфікованих конкурентоспроможних медичних працівників. Хочу привітати всіх своїх колег, співробітників, друзів та однодумців з 25-річчям «Монади» та побажати миру, злагоди, професійного росту та успіхів у справі розвитку медицини!».

Оксана НАГІРНА.

Схожі новини