Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Подарунок для прикордоння

Нижанковицький професійний ліцей отримав сучасний комп’ютерний клас від «Кредобанку».

Сім новеньких ноутбуків та швидкісний оптичний Інтернет відтепер матимуть учні Нижанковицького професійного ліцею, що на Старосамбірщині. Такий подарунок заклад отримав від «Кредобанку». Його презентували на Дні відкритих дверей, який провели у ліцеї.

Цей день став святом для Нижанкович, які розташовані за 15 метрів від кордону. Нині ця прикордонна смуга, яка розділяє Україну і Польщу, вся потопає в маках. Сюди приїхали гості зі Львова, а також з іншого боку кордону — з Перемишля. Польські гості завітали на дрезинці «Перемишлянка». Проїхали вони колією, яка вже не діє понад двадцять років, але над відновленням руху по якій зараз думають.

Захід відбувався за сприяння Старосамбірської районної адміністрації, районної ради, за участі мешканців селища. Для участі у ньому прибули представники громадської організації «Linia102.Рl» з польського Перемишля, розташованого на відстані 12 км від Нижанкович.

Родзинкою Дня відкритих дверей стала урочиста презентація благодійного проекту з облаштування комп’ютерного класу Нижанковицького професійного ліцею зі швидкісним Інтернетом, подарованого ПАТ «Кредобанк».

«Сьогоднішня подія є логічним продовженням акції «Миколай без кордонів», що відбулася в Нижанковичах 28 грудня за підтримки «Кредобанку». Тоді вперше за останні 25 років закинутою колією з Перемишля до Нижанкович прибув перший поїзд-дрезина, яким волонтери «Linia102.Pl» привезли новорічні подарунки для дітей Старосамбірщини, - розповідає керівник прес-служби «Кредобанку» Віктор Гальчинський. — Після цієї акції ми в «Кредобанку» вирішили зробити добру справу для Нижанкович. Пристали на пропозицію райдержадміністрації та обрали цей ліцей. Подарували їм сім новеньких ноутбуків з ліцензованими програмами, а також коштом «Кредобанку» прокладено швидкий оптичний Інтернет — раніше ліцей мав дуже слабкий радіоінтернет, який дуже залежав від погоди. Відтепер ліцей має якісний 10-мегабітний канал, але лінія за потреби може пропустити і значно більшу швидкість»

Голова Старосамбірської районної державної адміністрації Орест Бонк зазначив, що такий клас — важливий для підготовки спеціалістів, яких готують у ліцеї. Зараз у закладі навчається 440 дітей з Нижанкович та довколишніх сіл. Тут готують кухарів, перукарів, водіїв, столярів-червонодеревщиків, різьбярів.

Орест Бонк розповів про плани на майбутнє цього навчального закладу: «Сьогодні ми маємо брак людей робітничих професій. За допомогою польської сторони у ліцеї хочуть відкрити нові спеціальності — токар, слюсар та електрогазозварювальник. Вони згодні постачати сюди верстати, інструменти, щоб діти мали можливість навчатися. У перспективі вони готові брати тих спеціалістів до себе проходити практику. Від цього виграють обидві сторони. Зараз у Старосамбірському районі та його околицях немає добрих токарів. Є багато пропозицій, але немає спеціалістів».

Перший заступник голови правління ПАТ «Кредобанк» Дам’ян Раґан пригадав, як розпочалася співпраця банку з Нижанковичами. Він, зокрема, зазначив: «Кредобанк», як банк із головним офісом у Львові, вважає за потрібне робити добрі справи для Львова та Львівщини. У Нижанковичах ми побачили амбітних людей, які хочуть щось змінити у своєму житті, у житті свого містечка. На наше переконання, у ХХІ столітті сучасна школа неможлива без Інтернету, а комп’ютери і комп’ютерний зв’язок є фундаментом для сучасної освіти».

Про початок цього проекту оголосили ще наприкінці минулого року. Тоді «Кредобанк» виступив партнером українсько-польського соціального проекту «Миколай без кордонів» та допоміг організувати це свято з українського боку. З польського боку ініціатором виступила тоді волонтерська, а зараз громадська організація «Linia102.Рl».Тоді ж і пообіцяли реалізацію освітнього проекту в Нижанковичах, що відбудеться вже у першому півріччі 2017 року. Зараз слова дотримали.

Учні ліцею вітали дорогих гостей з короваєм та запросили усіх на святковий концерт. Дарували усім теплі слова вітань та народну українську пісню. Далі керівники ліцею провели для гостей екскурсію закладом, де показали роботи майбутніх столярів-червонодеревщиків. У просторих і затишних коридорах ліцею, де панувала щира і гостинна атмосфера, розташувалася виставка робіт майбутніх модельєрів — вишивані сукні, сорочки. Подивилися гості і ще на одне приміщення закладу — колишній палац, де зараз розташована бібліотека. Продемонстрували своє вміння і кухарі.

Сюрпризом для усіх гостей свята, а насамперед представників «Кредобанку», були подарунки, які виготовили діти своїми руками спеціально для них — медалі. Ці нагороди виготовили майбутні столяри-червонодеревщики з дерева і витесали на медалях напис «Нижанковичі» з синьо-жовтими стрічками.

Схожі новини