Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Дешевше, ніж у Карпатах, і росіян менше»

Через обвал цін на тури у Єгипет українці активно бронюють зимовий відпочинок на Червоному морі.

Спочатку землетрус у Непалі, потім падіння російського літака, який летів з Єгипту, теракти в Парижі... Цей рік видався нелегким для туристичного бізнесу. Через загрозу тероризму люди воліють лишатись вдома і уникати людних місць. Європейці значно рідше відвідують передріздвяні ярмарки, ресторани та визначні місця. На зниження кількості туристів та падіння торгівлі скаржаться не лише у Парижі, а у всіх європейських столицях. За даними The Daily Mail, через падіння туристичного потоку Франція втратить майже два мільярди євро. Попри спад кількості туристів, у Парижі зросли обсяги торгівлі вином і міцним алкоголем — парижани воліють проводити час вдома, а не в ресторанах.

Якщо ти живеш у спокійній і забезпеченій європейській країні, може, і справді варто посидіти вдома і не наражатись на небезпеку. Але ми ж українці. І з огляду на ситуацію у нашій країні, ще невідомо, де безпечніше — у рідному місті чи у тому ж Єгипті чи Парижі. Відтак чимало українців свідомо обирають “небезпечні” напрямки, адже разом зі спадом попиту падають і ціни на тури. Гріх не скористатись такими знижками. Зрештою, як би цинічно це не звучало, але місця, де стались якісь надзвичайні ситуації, стають одними з найбезпечніших — там відразу посилюють заходи безпеки. Але хіба нас злякає “шмон” на кордоні, якщо є можливість відпочити на морі за смішні гроші?

“Я дуже люблю Єгипет. Там прекрасна можливість попірнати з аквалангом. Для дайвінгу Червоне море — поза конкуренцією. У Єгипті ми були восени 2013-го, якраз після державного перевороту, коли скинули Мурсі. Дітей залишили на батьків, то мама плакала, що ми хочемо лишити їх сиротами. Було тривожно, але прилетіли у Шарм-Ель-Шейх, а там і натяку на якусь революцію. Це була одна з найкращих наших поїздок до Єгипту. Туристів було мало, не треба вранці займати лежаки чи чекати на спорядження, - розповідає львів’янин Андрій Шкатула, який цього року ризикнув замовити тур до Єгипту на самий Новий рік. — Тоді, після перевороту, нам вдалося забронювати тур на двох за 12 тисяч гривень (тоді це було майже півтори тисячі доларів, і то зі знижкою). Цього разу за сім днів у чотиризірковому готелі я заплатив 15,3 тис. гривень (приблизно 630 доларів). Це включно з новорічною вечіркою. Це дешевше, ніж чотири доби у чотиризірковому готелі у Карпатах з харчуванням на двох і святковим бенкетом. Торік зустрічали Новий рік у Буковелі. Ціни та якість обслуговування — не порівнювані. А ще довкола переважно російськомовні люди. Навіть персонал говорив російською, при тому, що дитина зверталась українською. Тому ще одна перевага Єгипту у цьому сезоні — росіян там мало б бути менше, ніж у Карпатах. Сподіваюсь, рейси з РФ не відновлять — хай відпочивають у Криму”.

Схоже, такою логікою керується не лише Андрій, а багато українців. Скажімо, зі Львова є вильоти у Хургаду та Єгипет щодня (літають три авіакомпанії), а з Києва — по кілька на день. З Києва, до речі, літають і деякі відчайдушні російські туристи, які не бояться ні української хунти (то ж треба мати сміливість прилетіти в Україну), ні арабських терористів.

“Порівняно з минулим роком вильотів до Єгипту і справді побільшало. Торік був непевний період, коли там була своя революція, у нас своя. Але якщо порівнювати з позаминулим роком, то потік до Єгипту зараз менший, — каже керівник туристичної компанії “Трайдент” Ірина Мала. — Інтерес до єгипетських курортів зріс і через небувале зниження цін. Це шанс для українців, які раніше не могли собі дозволити відпочинок на Червоному морі. Зараз можна придбати тур на двох у хороших умовах за 500 доларів. Не пригадую, коли таке було. Ціни унікально низькі. Натомість на європейських напрямках ціни не знизились. Нещодавно повернулась з виставки, де були представники паризьких готелів. Вони скаржаться, що попит зменшився, але при цьому не йдуть на зниження цін. Зрештою, Париж ніколи не був популярним напрямком серед українських туристів. Тури, особливо новорічні, у Париж вибирали більш забезпечені люди”.

В Агенції гарячих путівок також кажуть, що особливо привабливих пропозицій з зустріччю Нового року у Парижі немає. Хоча люди питають, чи не з’явились часом знижки. Найдешевший тур, який можуть запропонувати туристам, — це шестиденна автобусна поїздка Європою, два дні з яких (31 грудня і 1 січня) у Парижі — за 140 євро. Але треба мати візу, плюс витрати на харчування (включені лише сніданки) та вхідні квитки у музеї.

“Наші туристи, які недавно повернулись з Парижа, кажуть, там цілком безпечно. Туристів стало менше, до того ж Лувру чи Дісней Ленду не треба вистоювати довжелезні черги. І це великий плюс, адже саме на черги, у яких треба провести по кілька годин, туристи традиційно найбільше скаржились, — каже менеджер агенції. — Я нещодавно повернулась з Єгипту. Готелі, які були розраховані на європейських туристів, заповнені на 80-100%. Натомість ті, що приймали переважно росіян, зараз або тимчасово закриті, або дуже слабо заповнені. Це шанс для наших туристів, адже полетіти на сім днів у Єгипет зараз можна навіть за 180 доларів з особи, з харчуванням по типу “все включено”. Якщо тур захоплює сам Новий рік, виходить дорожче — від 300 доларів”.

Ще один подарунок, який зробила Росія українським туристам, — її конфлікт з Туреччиною. Будемо сподіватись, що до літа він не вщухне, відтак русо турісто звільнять нам ще й турецькі пляжі. І знову ж таки, будемо чекати знижок. “Туреччину рідко розглядають як варіант зимового відпочинку, але зараз на турецькому напрямку також з’явились цікаві пропозиції. Скажімо, є дуже хороші варіанти для зустрічі Нового року у Стамбулі. Небувало низькі ціни зараз можна знайти і на тури в Таїланд чи Шрі-Ланку”, — каже Ірина Мала.

Схожі новини