Передплата 2024 «Добрий господар»

До Великодня ще далеко, а народ скуповує м’ясо

Хоч долар трохи впав, високі ціни на базарах «тримає» дорогий бензин

Минулого тижня українці пережили споживацький шок — народ панічно скуповував усе, що на полицях супермаркетів і на складах вкрилося річною пилюкою. Гречка, олія, крупи, консерви, цукор, макарони перекочували на балкони і у підвали запасливих українців. У такий спосіб люди рятували гривні, які знецінювалися на очах. Натомість на базарах було затишшя — заморські овочі і фрукти звабливо “запрошували” на розкладках, але охочих їх придбати було небагато. Банани по 45 гривень за кілограм і мандарини по 35 купували хіба що дітям. Лимони по 50 гривень брали по одному-два для хворих на грип.

Хоч долар і скотився трошки донизу, однак на вартості продуктів на ринку це не позначилося. Як розповіла продавець фруктів і овочів Привокзального ринку пані Світлана, високу ціну “тримає” дорожезний бензин. Тому і кілограм перцю болгарського за 65 гривень може собі дозволити купити хіба що олігарх. А от ціна кілограма бананів впала на 5-6 гривень. Цей смаколик справді прив’язаний до долара. На дві-три гривні здешевіли лимони. Грейпфрут продавали по 27-29 гривень за кілограм, гранат — 55-60 грн. Зате яблука — гарненькі, червонобокі, блискучі — від 12 до 15 гривень за кілограм.

Ціна на домашні овочі піднялася у зв’язку з подорожчанням бензину. Картоплю продають по 3,50-4 гривні, цибулю — по 6, моркву і буряк — по 5, за кілограм білокачанної капусти просять 6 гривень, “пекінської” — 10. Пучок зеленої цибульки до салату віддають за 2 гривні, парникові огірки цінять по 40 гривень.

Трохи впали ціни на молочну продукцію. Ще недавно домашній сир продавали по 45 гривень, а тепер просили по 30 гривень за кілограм, домашні яйця можна придбати по 2 гривні за штуку, за літр сметани треба заплатити 30 гривень.

Пожвавилася торгівля у м’ясних рядах. Здивувало, що старші жінки у піст вибирають шпондер, шинку, полядвицю. Одна з них, пані Марія, пояснила, що “мусить купити зараз шпондерок і заморозити, бо перед самими святами не докупишся”. За словами пані Марії, “спекулянти перед Великоднем будуть шкіру з людей дерти”. Окрім шпондера, купить кілограм шинки за 75 гривень. Доброго сала можна придбати по 45 гривень — нашпигувати його часником, понатирати спеціями і також заморозити до свят.

Натомість копченостей майже не купують. За словами пані Надії, яка сама робить ковбаси, маринує і коптить м’ясо, вона не змінювала вартості на свою продукцію з минулих Великодніх свят.

Пані Надя — “старожил” на Привокзальному, продає ковбасу дорогу, зате смачну. “Дрогобицька” у неї по 115 гривень, мелена “Львівська” — 90. “Дехто продає “Львівську” і по 30, — каже пані Надя, — але ж ви розумієте, з чого та ковбаса зроблена. Я роблю ковбаси з якісного м’яса, і мені не соромно за твій товар. Він смачний і свіжий”. За словами пані Наді, купівельна спроможність українців помітно знизилася. Умови диктує не тільки долар, а й конкуренція. Колись на Привокзальний ринок їхали по ковбасу з будь-якого куточка міста. А зараз у кожному мікрорайоні повідкривали ринки, то хто, скажімо, зі Сихова чи з Рясного поїде на Привокзальний? Усе можна купити біля дому.

Коментар для «ВЗ»

Дмитро РОДЕНКО, директор міжнародної маркетингової групи

Супермаркети працюють з великими партіями товару, тому і можуть забезпечити більш низьку ціну. Якщо власник на ринку сам може встановити ціну на свій товар, то у супермаркетах для цього треба провести певні узгодження. Наразі вони не можуть давати кращі ціни на овочі, фрукти і навіть на м’ясо, тому і поступаються ринкам. Фрукти-овочі українці купуватимуть на ринку, а за фабричними товарами, як-от крупами, борошном, підуть у магазини. Щодо м’яса, то тут вже вибирати покупцеві. На ринках м’ясо кращої якості, хоча дорожче. Люди, які хочуть їсти добре м’ясо, підуть на ринок. А якщо захочуть зекономити, куплять у супермаркеті.

Схожі новини