Передплата 2024 ВЗ

«Палац XVI століття розбирали на будівництво дороги»

Не дочекавшись реставрації, державний історико-культурний заповідник «Меджибіж» розвалюється на друзки

Унікальна пам’ятка українського Ренесансу палац князів Сенявських, що входить у комплекс фортеці Меджибіж, руйнується на очах. Днями впала західна стіна палацу (на фото), ось-ось обвалиться семиметрова передня стіна. Працівники історико-культурного заповідника лише руками розводять: реставрації палац не знав... півстоліття. Грошей на реставрацію у заповіднику нема, наплив туристів за останні два роки різко впав, хоча від селища Меджибіж до Хмельницького 30 кілометрів.

Барельєфи палацу князів Сенявських пережили татарські навали, козацькі війни, вціліли у вирі Другої світової війни, але не витримали жорстоких радянських реалій. “Понад 50 років палац Сенявських був розкритий — у радянські часи з нього здерли дах, познімали вікна і двері. Пам’ятку архітектури XVI століття розбирали на будівництво корівників і доріг у районі. З того часу жодних реставраційних чи протиаварійних робіт у палаці не проводилося”, — розповів кореспонденту “ВЗ” Олег Погорілець, директор ДІКЗ «Меджибіж».

Меджибізька фортеця внесена до Державного реєстру національного культурного надбання України, з 2001 року має статус державного заповідника. Але це на папері, в реальності, каже директор, державних коштів заповідник не бачив з 2009 року. “Ми — державна установа, фінансуємось з обласного бюджету, — пояснює Олег Погорілець. — Кілька років пишемо про аварійну ситуацію палацу в обласне управління культури, звідти передають інформацію в Хмельницьку ОДА. Але за часів Януковича жодної копійки на порятунок палацу не надходило. Пам’ятка розпадалася по цеглині”.

Донедавна у Меджибізькій фортеці відбувався популярний фестиваль історичної реконструкції “Стародавній Меджибіж”, куди щоліта приїжджали колективи з України, Білорусі, Росії, Польщі. Це приносило фортеці додаткові кошти і відвідувачів: “Фестиваль нам приносив щорічно до 70 тисяч заробітку. Це давало можливість підтримувати господарські роботи: вивозити сміття, купувати дрова на пічне опалення взимку. Це була хороша реклама для туристів, на фестиваль приїжджали 4 тисячі відвідувачів. Усього за рік у заповіднику бувало близько 30 тисяч відвідувачів”. Минулого року фестиваль скасували — організатор пішов добровольцем в зону АТО.

“На другий день після того, як впала стіна, надіслали повідомлення та фото в управління, — каже директор заповідника. — З області приїжджали дві комісії, обстежували стан. Є ризик, що завалиться увесь палац. Оскільки споруда перебуває в гостроаварійному стані, то загрожує життю відвідувачів та працівників заповідника. Наступного тижня будемо вести переговори з МНС, щоб надати пам’ятці статусу аварійної. Оптимізм у цій ситуації зберігати складно — в країні війна, а на порятунок палацу Сенявських потрібні мільйони гривень”.

Схожі новини