Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Медики непритомніли біля своїх пацієнтів!

На Яворівщині чадним газом отруїлися і селяни, і медичні працівники, що прибули їм на допомогу

У селі Бірки, що на Яворівщині, сім’я отруїлася чадним газом. І не тільки сім’я, а й родичі, що прийшли їх провідати, та... медики з сільської амбулаторії, які прибули на виклик! Невідкладну допомогу всім потерпілим надавала бригада зі Львова. Як стало відомо “ВЗ” з власних джерел, погано стало дорослим мешканцям будинку та дитині. У сільську амбулаторію начебто зателефонували з приводу поганого самопочуття одного з чоловіків, який мав хворе серце.

Дізнавшись про виклик, до хати навідались їхні куми, які живуть неподалік. Однак допомогти потерпілим не змогли, бо й самі попадали на підлогу. Невдовзі прибули медики сільської амбулаторії — лікар, фельдшер і медсестра. Думали, що застануть чоловіка у передінфарктному стані, а застали людей, що лежали без свідомості на землі. Медиків також підкосив газ-убивця. Фельдшер знепритомніла. Лікар ще встиг викликати “швидку” зі Львова. Їхня колега-медсестра зметикувала, що це може бути — повідчиняла навстіж вікна, а сама вибігла на вулицю. Медики зі Львова заходили у будинок уже в масках...

Усіх потерпілих доправили у Львівську обласну клінічну лікарню, а дитину у стані середньої важкості — у комунальну міську дитячу клінічну лікарню на Орлика. За словами сільського голови с. Бірки Володимира Кульчицького, старший чоловік, у якого схопило серце, помер.

“Від чого — отруєння газом чи серцевого нападу, — встановить судово-медична експертиза”, — повідомив Володимир Кульчицький.

Медсестра, якій вдалося вирватися з пастки, від госпіталізації відмовилася. Через головні болі старається якомога більше перебувати на свіжому повітрі. А от її колег довелося покласти у барокамеру, як, зрештою, і всіх потерпілих.

“Загалом у нашу лікарню госпіталізували восьмеро дорослих — п’ятеро чоловіків і троє жінок, — розповіла “ВЗ” завідувач приймально-діагностичного відділення Львівської обласної клінічної лікарні Надія Лапунька. — Це — мешканці будинку, їхні куми, медики та сусід, який допомагав виносити постраждалих. Усі — при свідомості. Їхньому життю нічого не загрожує”.

Як розповіла “ВЗ” речниця ПАТ “Львівгаз” Оксана Горак, наразі експерти з’ясовують причини нещасного випадку: “Витоків газу не виявлено. У будинку встановлений камін на дровах. У ньому були залишки вугілля, що вказує на те, що каміном користувалися. Люди отруїлися чадним газом, а він утворюється скрізь, де є процес горіння. Однак поки зарано робити якісь висновки”.

Схожі новини