Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Олег СОБЧУК: «Відступати нікуди. Мусимо захищати свою землю»

Гурт «С.К.А.Й.» за тринадцять років свого існування полюбився багатьом українцям

Його незмінний фронтмен Олег Собчук докладає максимум зусиль, щоб гурт розвивався і не стояв на місці.

Музиканти «С.К.А.Й.» активно долучилися до підтримки українських військових і не переживають, що довелося перенести декілька концертів розпочатого туру на підтримку нового альбому «Край неба». Про власний погляд на суспільно-політичну ситуацію в країні, а також про те, чи дієвими будуть бойкоти російських виконавців, про поєднання обов’язків рокера і сім’янина, читачам «ВЗ» розповів Олег Собчук.

— Олеже, гурт «С.К.А.Й.» був заснований 2001 року. Як змінилися ви та ваша творчість?

— Ми подорослішали, а разом з нами змінилася і наша музика. Вона стала більш якісною, маю на увазі оранжування і саме звучання. Зазнала змін і манера виконання. Наприклад, раніше намагався взяти високі ноти, а зараз використовую більш низькі. У нас з’явилося більше можливостей у технічному оснащенні та виборі інструментів для втілення своїх ідей.

— Нещодавно ви презентували новий альбом «Край неба». Що особливого вклали у цю платівку?

— Перш за все, свою душу, вміння й талант. Це хороший альбом, який ми написали у скрутний для країни час. Багато пісень присвятили людям, які обстоюють наше право на краще життя. Серед пісень також є ті, що надихають на кохання, добро і світле майбутнє. У них кожен знайде щось своє.

— Розкажіть про свій погляд на суспільно-політичну ситуацію, яка склалася в Україні.

— Український народ показав усьому світу, що здатен на все заради свободи та справедливості. У нас є шанс стати сильною європейською державою, і ми не маємо права його втратити. Занадто велику ціну було заплачено і досі сплачуємо щодня нашими солдатами на сході.

— Хоча ви хлопець з Тернополя, розумієте проблеми і болючі «точки» східняків?

— На концертах у Донецьку у нас завжди було багато людей з українською символікою, всі співали українських пісень. Жодної неприязні не помічав. Нас навмисне поділили на схід і захід, штучно посварили ті, кому це було вигідно. І там є багато людей, які це розуміють.

— Чи маєте якісь ідеї, бачення того, як зупинити війну на сході України?

— Потрібно змусити Путіна заспівати гімн України, хіба що... Розумієте, неможливо домовитися з тим, хто не хоче домовлятися, а відступати нікуди. Тому мусимо стріляти та захищати свою землю.

— Якщо отримаєте повістку з військомату — підете служити?

— Однозначно піду.

— Що, на вашу думку, буде дієвим проти російської пропаганди?

— Потужний та правдивий інформаційний щит-стратегія, непідкупні політики-патріоти, світова підтримка та єдність українського народу.

— А ідея з бойкотами багатьох російських виконавців допоможе нашій естраді з часом краще розвиватися?

— Ні. Українська естрада зможе краще розвиватися лише тоді, коли для цього будуть створені належні умови. А ще коли виконавці будуть співати власні хороші пісні зі змістовним наповненням, коли талант будуть цінувати більше, ніж комерційну орієнтованість. Бойкот — лише необхідний захід для виконавців, які висловлюють свою думку, не думаючи про наслідки, та розпалюють ворожнечу між нашими країнами.

— Чи зможемо конкурувати з їхніми Лєпсами чи Михайловими, квитки на концерти яких свого часу український слухач розмітав як гарячі пиріжки?

— Стосовно конкуренції не знаю. Але з приходом європейських законів на інтелектуальну власність і повноцінною виплатою роялті українські музиканти однозначно будуть здатні на більше.

— Як гурт переносить кризу в країні? Адже майданчики пустують, а співаки й музиканти саме концертами заробляють собі на життя…

— Нині всім важко, не тільки артистам, але носа не вішаємо. Так вийшло, що у такий буремний час розпочали тур на підтримку нової платівки, але не у всіх містах ми дали заплановані концерти. Багато виступів перенесли на потім у зв’язку з ситуацією в країні. У деяких містах місцева влада сама пропонувала нам це зробити, аби уникнути провокацій. Зараз важкий час, і ми не хочемо, щоб хтось постраждав.

— Чи телефонують вам з Росії щодо участі у тамтешніх фестивалях, концертах?

- Телефонували, але ми відмовилися.

— Відбуваються всеукраїнські тури на підтримку бійців АТО. Чи підтримує такі заходи гурт «С.К.А.Й.»?

— Коли є можливість, із задоволенням проводимо благодійні концерти на підтримку наших бійців із зони АТО, котрі захищають країну. Нещодавно їздив грати для батальйону, що дислокується під Києвом, на Десні.

— Як правило, на концертах люди очікують виконання вже відомих пісень. Що найбільше просять заспівати?

— На деяких концертах ми не виконували пісню «Тебе це може вбити». Поміж собою називаємо її «караоке»-пісня, і вона нам набридла (усміхається. — Т. К.) Але ми вірні нашим слухачам. Якщо люди просять виконати ту чи іншу композицію — виконуємо.

— Обговорюєте вдома ситуацію, котра склалася у нашій країні? Чи спілкуєтесь зі своїми друзями та близькими на ці теми?

— Звісно, адже без цього ніяк. Неможливо жити власним життям та не помічати того, що відбувається навкруги. Гурт «С. К. А. Й.» з перших днів був на Майдані, де ми бачили все на власні очі. У мене кум із Донецька, тому уникнути цих тем неможливо... Але всі ми хочемо одного — миру! Жити у своїй державі, бути вільними людьми і створювати краще майбутнє для наших дітей та онуків. Саме це має стати нашою метою, а не війна.

— Ви не лише фронтмен гурту «С.К.А.Й.», а й чоловік і тато. Як вдається усім приділяти час?

— Рокер і сім’янин — поняття майже не сумісні, але, як бачите, справляюсь (усміхається. — Т. К.) Це заслуга моєї дружини.

— Якими у майбутньому бачите своїх дітей?

— Добрими, щирими, здоровими й мудрими людьми. Професію оберуть собі самі, відповідно до власних здібностей та уподобань. А я чим зможу їм допоможу.

Довідка «ВЗ»

Олег Собчук — музикант, фронтмен рок-гурту «С. К. А. Й.». Народився 17 жовтня 1980 року у Тернополі.

Після закінчення школи навчався у Галицькому коледжі за спеціальністю водій-автослюсар. У 2001 році Олег разом із Олександром Грищуком створили гурт «С. К. А. Й.».

Усі тексти Олег пише сам (крім пісні «Не йди»). У 2005 році «С. К. А. Й.» став популярним серед молоді завдяки співпраці з музичним холдингом «Лавіна Мюзік».

Першим вибуховим хітом і своєрідною візитною карткою групи стала пісня «Тебе це може вбити». З того часу «С.К.А.Й.» випустив чотири музичні альбоми.

Схожі новини