Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Коли кіно «сильніше, ніж зброя»

У місті Лева — VII фестиваль короткометражок Wiz-Art

Міжнародний фестиваль короткометражного кіно Wiz-Art у Львові всьоме запрошує глядачів до кінопалаців міста. З 24 по 27 липня українські кіномани матимуть нагоду переглянути 26 короткометражок з США, Німеччини, Великої Британії, Франції, Ірану, Нідерландів, Болгарії, Польщі та України. Цьогорічний фестиваль відмовився від розважальних заходів і проходить під гаслом «Сильніше ніж зброя». Акцент Wiz-Art 2014 зробив на документалістиці. На фестивалі відбудеться показ короткометражок від об’єднання документалістів Babylon’13, що зафільмувало події українського громадянського протесту 2013—2014 років.

«Цьогорічний фестиваль відрізнятиметься від попередніх документальною програмою, — розповіла виконавчий директор Wiz-Art Ольга Райтер. — Ще цього року в журі будуть дві жінки — норвезька режисерка Ґюнхільд Енґер та українська режисерка документального кіно Катерина Горностай. Чоловічу половину журі представляє директор польського фестивалю короткометражних фільмів Short Waves Festival Шимон Стемплевскі. Усі режисери української програми сьогодні присутні у Львові і самостійно представлятимуть свої фільми. Дуже сильна освітня програма Wiz-Art Film School — кожен із членів журі прочитає відкриту лекцію та представить добірку своїх улюблених короткометражок”. У конкурсній програмі фестивалю короткометражки з різних країн світу змагатимуться за головну нагороду — Гран-прі, а також за призи у трьох номінаціях: найкраща режисура, найкращий сценарій та найкраща операторська робота. Окрему нагороду передбачено для найкращої української короткометражки.

“Львів не має доменних печей, шахт, але це місто було і є твердинею українських культурних цінностей, — каже Олег Березюк, директор Департаменту гуманітарної політики ЛМР. — У нас є мистецькі заходи, і саме вони творять економіку міста у цей складний час. Завдяки їм ми маємо змогу купувати бронежилети, медикаменти для наших військових. Тому я вдячний команді Wiz-Art, яка змогла організувати цю подію в непростих умовах”.

“Для нас було морально важко підійти до організації фестивалю цього року, — продовжує Ольга Райтер. — Планували відмінити Wiz-Art, та за три місяці вирішили таки зробити його — фільмів на конкурс надійшло чимало. Зважаючи на те, що в країні війна, фестиваль буде мати зовсім іншу атмосферу. Традиційно орієнтуємось на розважальне кіно, цього ж року буде присутній політичний компонент, акцент зробимо на документалістиці. Також проведемо дискусію про документальне кіно як зброю, метод боротьби”.

Поза конкурсом кіноманам покажуть три блоки фільмів: “Ігри розуму”, “Сила людини” та “Брудні секретики” (в приміщенні Львівського палацу мистецтв). У спеціальній програмі глядачів чекатимуть кращі документальні фільми від об’єднання Babylon’13 (просто неба на вул. Університетській,1 та у кінотеатрі “Сокіл”), ретроспектива українського короткого метру ХХ століття (у кінотеатрі “Сокіл”), добірка латиноамериканських короткометражок та польська панорама від фестивалю Short Waves (у приміщенні ЛПМ). На фестиваль, всупереч побоюванням організаторів, прибули майже усі запрошені гості з інших країн. Від поїздки відмовилась лише австрійська режисерка Ліз Вебер. “Приємно, що до нас приїхало близько десяти іноземних гостей, що вони не бояться. Маємо представників з Мексики, Польщі, Норвегії, Ізраїлю...”, — розповіла директор фестивалю.