Передплата 2024 «Добра кухня»

«Дві дірки в легенях 45 хвилин затискав руками...»

Лікар-хірург Армен Нікогосян у зоні АТО рятує життя українським військовим

Цю людину знають у всіх гарячих точках на сході України. Він врятував десятки життів. Де стріляють — там Армен на своїй «швидкій». Волонтер, патріот України. Їздить у Слов’янськ — возить медикаменти, надає медичну допомогу жителям визволеного міста. Журналіст «ВЗ» поспілкувалася з лікарем-хірургом Арменом Нікогосяном, коли він був у військовому шпиталі в Ізюмі (Харківської області). Незабаром медик поїде у бік Луганська...

Армен за національністю вірменин. Раніше працював у Росії. В Україні мешкає близько п’яти років. З перших днів Революції гідності був на Майдані.

«Вам доводиться працювати у вкрай небезпечних умовах. Як даєте собі раду?». «Врятував понад двісті життів. Витягав людей з палаючих танків, бетеерів з-під вогню. Не можу залишити хлопців на полі бою без медичної допомоги. Не хочу, аби поранені потрапили у полон.

«Швидка», на якій працює Армен Нікогосян, не має необхідного обладнання для надання першої медичної допомоги. Спеціалізовану машину, на якій працював раніше, довелося повернути власнику у Київ (добродій позичив «швидку», коли почався Майдан, а тепер забрав. — Авт.). «У нашій машині лише ноші, усе обладнання — зняте. У тих бойових умовах, в яких працює лікар, вкрай потрібний реанімобіль. Якби знайшлися спонсори! Необхідні й індивідуальні медичні пакети для солдатів — зі знеболювальним та іншим медичним причандаллям.

Раніше в Армена був помічник, але він покинув зону АТО. Допомагає хірургу 25-річна медсестра Олена (дівчина з Обухова, що на Київщині). Лікар каже: «Це дуже смілива дівчина!». Армена і Олену журналісти нарекли «Ангелами війни»...

«Перше, що запитують поранені: «Докторе, я буду жити?». Завжди кажу: «У моїй машині ще ніхто не помер. Я тебе привезу у лікарню, і там зроблять все, що потрібно». Маю зв’язок з усіма головними медиками, телефоную, вони одразу починають готувати операційну».

— Якби у наших солдатів була краща екіпіровка, й жертв було б менше, — веде далі хірург. — Мене шокував боєць, якого поранили під Зеленопіллям. Їм сказали бронежилети знімати з мертвих сепаратистів... «Хочеш щось мати, убивай сепаратиста, забирай «бронік», каску, зброю». Армен просить мене писати тільки правду: «Деякі журналісти кажуть те, що їм треба. Я ж люблю правду! Покажуть по телебаченню двадцять чоловік, у яких є екіпіровка, а решта двадцять тисяч бігають голі-босі...». Обіцяю передати його слова без змін.

За словами лікаря, поки Янукович з Путіним будуть давати гроші сепаратистам — ця війна не закінчиться.

У його «швидкій» — прапор України. На голові лікаря — жовта кепка. «Не боїтесь?». «Не боюсь! Я всім казав, навіть «сепараторам», ходитиму на своїй землі у тому, у чому хочу». У Красному Лимані сепаратисти наказали Армену зняти українську символіку, він відмовився.

Запитую, чи траплялися містичні випадки. Коли здавалося, людина не може вижити після отриманих поранень, а виживає! “На все воля Божа.., — відповідає Армен Нікогосян. — Траплялися й некомпетентні лікарі. Одному хлопцеві снайпер наскрізь пробив легеню. Його потрібно було терміново транспортувати. Лікар, який прилетів на вертольоті, не міг навіть крапельницю поставити. Я підбіг — зробив. Він каже: «Він не дихає...». Я дідівським методом ставлю дзеркало — дихає! Живим доставив хлопця у лікарню. Дві дірки 45 хвилин затискав руками, щоби повітря не потрапило у легені...».

— Ви з ним потім бачились?

— Вчора мені телефонував.

— Що казав?

— А що може сказати людина, яку з того світу витягнув...

Схожі новини