Передплата 2024 «Добрий господар»

120 любителів гаджетів не склали іноземної мови...

Відбулося перше цього року тестування на ЗНО

Цьогоріч на складання тестів із ЗНО в Україні зареєструвалися 297 тисяч абітурієнтів. Вони можуть скласти від 1 до 4 тестів з обраних предметів. Більшість зареєстрованих учасників (понад 197 тисяч) складатимуть максимально можливу кількість тестів — чотири. На тестування з трьох предметів зареєструвалися понад 80 тисяч учасників. Два тести обрали трохи більше ніж 15 тисяч майбутніх вступників. Лише один тест складатимуть понад 3 тисячі абітурієнтів.

На перше тестування із ЗНО — з іноземних мов (англійської, німецької, французької, іспанської), яке писали 3 червня, прийшло 93% абітурієнтів. Результати тестування абітурієнти дізнаються після 18 червня. Про те, як загалом по Україні пройшло перше у цьому році тестування, ми розпитали у директора Українського центру оцінювання якості освіти Ігоря Лікарчука. А про перебіг тестування у західному регіоні розповіла директор Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти, до якого входять Львівська, Волинська та Рівненська області, Лариса Середяк.

— Чи задоволені ви перебігом складання першого тестування із ЗНО з іноземних мов?

І. Лікарчук. На це тестування з’явилося 93% абітурієнтів. Це хороший показник. Загалом тестування пройшло успішно.

Л. Середяк. Загалом з Львівської, Волинської та Рівненської областей на англійську мову зареєструвалося трохи більше як 9 тисяч абітурієнтів, прийшло — понад 8 тисяч. На німецьку мову зареєструвалися 478 майбутніх вступників, прийшло — 435. Попередньо складати французьку мову хотіли 85 абітурієнтів, у день тестування прийшли 79. Щодо іспанської, то зареєструвалися 47 учасників, прийшли — 40.

— Чому першим проводили тестування з іноземної мови, а не з української мови та літератури, як це було традиційно?

І. Лікарчук. А чому українська мова і література мають бути традиційно першими?..

— Чи хтось із абітурієнтів з Донеччини та Луганщини здавав перше тестування основної сесії?

І. Лікарчук. Ні, основної сесії для майбутніх вступників з Донецької та Луганської областей не проводили. Вони складатимуть ЗНО під час додаткової сесії, що відбуватиметься з 1 по 15 липня.

— Можливо, цього року обійшлося без виявлення в абітурієнтів шпаргалок, телефонів, навушників?

І. Лікарчук. Під час ЗНО з іноземної мови з допомогою металошукачів виявили 120 випадків, коли абітурієнти намагалися принести в аудиторії технічні засоби передавання та отримання інформації. Усі ці абітурієнти позбавлені права складати ЗНО з іноземної мови у поточному році. Натомість не зафіксували жодного випадку, коли в Інтернеті, до завершення тестування, встигли оприлюднити завдання.

— Яка ситуація у Львівському регіо­нальному центрі оцінювання якості освіти?

Л. Середяк. Були абітурієнти, яких не допустили до складання ЗНО через запізнення. Були й такі, що забули паспорт або прийшли з його ксерокопією чи чужим документом. Ці теж вже не здавали тестування. Виявили і майбутніх вступників, які прийшли з телефоном, мікрофонами, навушниками, флешками і «забули» їх здати у визначене місце в аудиторії. Загалом таких в ЛРЦОЯО — сімнадцять осіб. Ці абітурієнти не отримають результату з іноземної мови.

— В одного із львівських учасників ЗНО, Ігоря Романюка, “запищали” монети під час перевірки металодетектором. Хлопець вийняв їх... разом із навушниками...

Л. Середяк. Через цю причину він і не зміг скласти тестування з іноземної мови. В інформаційному бюлетені, який отримує кожен учасник ЗНО разом із Сертифікатом, чітко вказано, що «Абітурієнт зобов’язаний протягом часу, відведеного на складання тесту, не мати при собі засобів зв’язку, пристроїв зчитування, обробки, збереження та відтворення інформації і т. д.».

— В Інтернеті з’явилися футболки, замість принтів на яких формули із математики, хімії, фізики, правила правопису української мови. Реалізатори цих футболок запевняють, що їх цілком безпечно одягати на тестування...

Л. Середяк. У таких футболках учасників ЗНО не пустять. 5 червня, коли складатимуть українську мову, побачимо, чи прийде хтось у такому одязі, однак усі мають розуміти, що у таких футболках складати тестування не можна. Хіба зніматимуть їх перед пунктом тестування...

— Якщо абітурієнт зареєструвався на основну сесію, але через важливі причини не зміг прийти на тестування, чи може він це зробити під час додаткової сесії?

Л. Середяк. Протягом п’яти днів з дня проведення тестування майбутній вступник повинен подати заяву і відповідні документи, що доводять його важливі причини неявки. В переліку поважних причин — хвороба, участь у міжнародних змаганнях, смерть близької людини тощо. Для підтвердження поважної причини неявки на ЗНО повинна бути медична довідка форми 95-о чи лікарняний (у випадку хвороби), документи, що підтверджують участь абітурієнта у міжнародних змаганнях, турнірах тощо.

— Коли будуть перші результати ЗНО?

Л. Середяк. З іноземної мови —18 червня. Правильні відповіді на тестові завдання із цього предмета з’явилися ще 4 червня. На інформаційних сторінках абітурієнтів виставлять бали з кожного предмета, на який вони зареєструвалися.