Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Трагедія особистого життя Одрі Хепберн

Делікатна і загадкова Одрі Хепберн зіграла у 31 фільмі, і всі її ролі були знаковими. Однак мало хто знає, що зірка Голлівуду викурювала по три пачки цигарок на день і до смерті тримала обіцянку ніколи не важити більш ніж 47 кілограмів. А щасливе кохання велика актриса зустріла, лише коли розміняла шостий десяток.

Мама Одрі Хепберн — Елла походила з голландського аристократичного роду Ван Хеемстра і успадкувала титул баронеси. Батько Джозеф Віктор Ентоні Хепберн-Растон був почесним консулом у Сумарангу. Батьки одружилися у 1926 році, однак сімейної ідилії не вийшло. Чоловік Елли любив походеньки наліво, дружина не могла цього витримати. Останньою краплею став випадок, коли Елла застала чоловіка у ліжку з нянею, яка мала б дивитися за дітьми.

Після скандалу Хепберн-Растон покинув дружину після дев’яти років невдалого шлюбу. Еллі довелося самій виховувати трьох дітей — Олександра і Яна ван Уффорда від першого шлюбу і Одрі Кетлін Растон, якій на той час виповнилося сім років.

Одрі дуже важко переживала розлуку з татом. Вона жила тоді з мамою у Нідерландах, відвідувала приватні школи. А коли розпочалася Друга світова війна і країну захопили окупанти, Одрі виправила документи матері і змінила ім’я, ставши Еллою ван Хеемстр. Річ у тім, що англійське ім’я Одрі на той час було небезпечним.

Щоб отримати професію, треба було вчитися, і Хепберн серйозно захопилася танцями. Вона брала уроки спочатку в Арнемській консерваторії, а потім у балетній школі Лондона. Отримані з виступів гонорари юна балерина віддавала учасникам підпільного руху Опору, до якого долучилася її мама, яка раніше була активною прихильницею Британського союзу фашистів. У той самий час Одрі зацікавилася кінематографом. Зніматися у кіно вона почала ще тоді, коли вчилася акторської майстерності у Фелікса Ейлмера.

Славу Одрі принесла головна роль у картині “Римські канікули”. На знімальному майданчику юна акторка зустріла своє перше кохання — Вільяма Холдена. Красивий, успішний, з приємним голосом і манерами — у такого можна було закохатися з першого погляду. І вона закохалася.

Вільям був одружений з актрисою Брендою Маршалл, однак у цій родині і чоловік, і дружина провадили вільне сімейне життя, про що пліткувала уся країна. Вони навіть приводили своїх коханців на вечерю додому “у сімейному колі”.

Щоб від випадкового зв’язку не народилися випадкові діти, Вільям, у якого вже було двоє синів, зробив вазектомію. Однак і досвідчений ловелас не встояв перед чарами прекрасної Одрі. В акторів зав’язався бурхливий роман. Одрі уявляла себе у весільній сукні, мріяла про дітей. Однак дізнавшись, що коханий не зможе мати більше дітей, пішла від нього. Він її вмовляв і на колінах просив пробачення. Жодні вмовляння не допомогли, і Одрі поставила жирну крапку на стосунках з цим чоловіком. Раз і назавжди!

Розбите серце дівчини знову затріпотіло при зустрічі з режисером і актором Мелом Феррером. 25-річну Одрі не збентежило бурхливе особисте життя нового залицяльника. Він уже тричі був одружений і мав від трьох шлюбів п’ятеро дітей. Вони одружилися у 1954 році, а незабаром у молодого подружжя народився син Шон. Однак навіть дитина не могла втримати шлюб. Через 14 років вони розлучилися. Про причини розлучення актори не розповідали.

Через три роки Феррер одружився вп’яте. З новою дружиною він прожив аж до самої смерті.

Недовго сумувала і Одрі Хепберн. Її чоловік Андреа Дотті не був вихідцем з аристократичної родини, і не був схожим на розпещених і закоханих у себе акторів. Італійський психіатр був молодшим від дружини на десять років. Закохані одружилися у Швейцарії. Наречена була одягнута у білу коротку приталену сукню з комірцем-стійкою, а замість вельона її голову прикрашала модна у той час хустинка. Цей простий і витончений весільний наряд пізніше копіювали наречені мало не в усьому світі. Бо ж знамениту актрису вважали іконою стилю і її манери наслідували жінки в усьому світі.

Після весілля пара оселилася у Римі. Через кілька років у них народився син Люк. Однак щасливий час взаєморозуміння і кохання з роками зник, популярний психоаналітик все частіше зраджував дружину. Одрі мріяла зберегти сім’ю і робила вигляд, що не бачить постійних зрад велелюбного чоловіка, навіть коли про них писали всі газети. Її ангельського терпіння вистачило на одинадцять років.

У 1980 році акторка подала на розлучення. І відразу того ж року почала зустрічатися з голландцем Робертом Волдерсом. Його покійна дружина була старша на 25 років. Після смерті Роберт успадкував після неї розкішну віллу і два мільйони доларів. Однак навіть такий величезний спадок не приносив задоволення невтішному чоловікові.

Вони зустрілися на дружній вечірці і відразу ж сподобалися одне одному. Сміялися, спілкувалися голландською і згадували про дитинство у Нідерландах. Потім вони вдруге зустрілися у Нью-Йорку і провели разом день. Одрі була сумна, бо її розлучення затягували. Роберт заспокоював подругу.

Їхня міцна дружба переросла у кохання. Однак одружуватися вони не поспішали. “Нема жодних причин, які б заважали нам одружитися, — пояснювала легендарна актриса. — Однак ми і так щасливі”. Одрі було вже далеко за п’ятдесят. Стан її здоров’я погіршувався. Однак, попри біль у животі, вона поїхала у Кенію. Африканські медики не змогли встановити діагнозу. Після повернення Роберт повіз Одрі до Лос-Анджелеса. Лікарі знайшли пухлину у товстій кишці.

1 листопада 1992 року Одрі Хепберн прооперували, однак метастази пустили свої щупальця в інші органи. Через два з половиною місяці її серце зупинилося.

За словами Одрі Хепберн, останнє Різдво було для неї найщасливішим, бо вона відсвяткувала його разом з дітьми і Волдерсом.

4 травня Одрі Хепберн виповнилося б 85 років. У часи зеніту її слави жінки усього світу старанно копіювали її одяг, зачіску і макіяж.