Передплата 2024 «Добра кухня»

Чи буде у Криму ЗНО?

Український центр оцінювання якості освіти розглядає три варіанти проведення зовнішнього незалежного оцінювання для кримчан

Директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук поінформував про можливості проходження кримськими абітурієнтами зовнішнього незалежного оцінювання. За його словами, Сімферопольський регіональний центр оцінювання якості освіти, який з 1 квітня, за розпорядженням нової влади, повинен припинити свою роботу, провів опитування серед майбутніх абітурієнтів.

«Дані опитування засвідчили, що 62,3% кримських абітурієнтів обирають ЗНО як найважливішу форму участі у конкурсі на вступ до вузів України, — розповів Ігор Лікарчук. — Російський єдиний державний іспит, згідно з даними цього опитування, обирає 7% кримських абітурієнтів, а 30% обирають вступні іспити». Разом з тим, 50% кримських абітурієнтів планують залишатися студентами українських вишів.

Директор УЦОЯО наголосив, що практично провести ЗНО на території Автономної Республіки Крим неможливо. “Ми не зможемо доставити туди тестові матеріали та унеможливити їх передчасне відкриття. Ми не зможемо виплатити кошти людям, які братимуть участь у проведенні ЗНО”, — пояснив він. Тому, за словами Ігоря Лікарчука, є три варіанти вирішення цієї проблеми.

Перший — учасники зовнішнього незалежного оцінювання, які зареєструвалися у попередні місяці, можуть перереєструватися через персональні сторінки на сайті Українського центру оцінювання якості освіти. Після цього вони зможуть складати ЗНО в основну сесію у будь-якому регіональному центрі. Нині таку перереєстрацію пройшов 131 абітурієнт.

Другий варіант — абітурієнти зможуть бути учасниками додаткової сесії ЗНО, яка проходитиме впродовж тижня після завершення основної. Для цього їм також потрібно перереєструватися для розрахунку необхідної кількості тестових матеріалів.

“Для найбільш виняткової ситуації — третій варіант — проведення ще однієї додаткової сесії ЗНО вже безпосередньо у тих вищих навчальних закладах, куди абітурієнти подадуть документи. Хоча для цього нам також потрібно знати, скільки буде таких вступників”, — наголосив пан Лікарчук.

Наразі працівники Центру починають контактувати з кримськими абітурієнтами, які зареєструвалися, щоб з’ясувати їхні наміри. «Є три шляхи такого зв’язку: персональні сторінки на сайті УЦОЯО, електронна пошта, яка є далеко не у всіх, та мобільний зв’язок, який також дає не завжди належний успіх», — поінформував директор УЦОЯО.

За словами пана Лікарчука, на сьогодні найдієвішим способом зв’язку з кримськими абітурієнтами є персональні сторінки. “Ми зараз аналізуємо кількість відвідувань персональних сторінок. Вона достатньо висока. Близько 60% абітурієнтів їх відвідують”, — запевнив директор УЦОЯО.

Нагадаємо, зовнішнє незалежне оцінювання стартує 3 червня та триватиме до 27 червня. За цей час майбутні вступники зможуть скласти від 1 до 4 тестів ЗНО з 11 навчальних предметів. Додаткову сесію ЗНО проведуть у період з 4 до 11 липня. Вступна кампанія 2014 року розпоч­неться 1 липня.

А тим часом...

За повідомленням Сімферопольського регіонального центру оцінювання якості освіти на півострові, 29 березня, під час пробного тестування із ЗНО, працювало 16 пунктів пробного тестування. Загалом пробне ЗНО в АР Крим та Севастополі писав 1621 абітурієнт. У Севастополі пункти тестування відвідали 406 абітурієнтів, що становить 71,35% від загальної кількості зареєстрованих у місті. На іншій території Криму пункти тестування відвідали 1215 абітурієнтів, що становить 50,58 % від кількості зареєстрованих.

Схожі новини