Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На 117-ліття Катерина Козак подарунків не замовляла

Найстаріша жителька світу живе на Івано-Франківщині

14 лютого найстаріша жителька України відсвяткує ще одні уродини — їй виповнюється 117 років. А до кінця лютого прізвище Катерини Козак з Хотимира Тлумацького району буде внесено до Книги рекордів Гіннесса.

Катерина Козак пережила часи Австро-Угорської імперії, Західно­української?Республіки, другої Речі Посполитої, Радянського Союзу. Пам’ятає Першу і Другу світові війни. За словами представниці реєстру рекордів України Лани Вєтрової, вже зібрано і надіслано усі необхідні архівні документи щодо Катерини Козак до Лондона. “Ми провели велику роботу в архівах, бо ж потрібні були виписки з господарських і церковних книг її рідного села Хотимира, райцентру Тлумач, а також свідчення людей, які знають пані Катерину, з їхніми паспортними даними”, — каже пані Вєт­рова.

За словами Лани Вєтрової, представники Книги рекордів Гіннесса затребували ще й так званий документ середнього віку. Для Катерини Козак — це 50-60 років. У ці роки вона працювала у колгоспі. Знайшли архівну довідку 1953 року, що підтверджувала той факт. “Ми робили все для того, щоб Катерині Іванівні вручили сертифікат Книги рекордів Гіннесса у день її народження, однак через бюрократичну тяганину подарунок прийде із запізненням”, — сказала пані Лана.

Односельці лагідно називають Катерину Козак Нашим Сонечком. Життя змусило її ні на що не нарікати. Жінка ніколи не була у лікарні і не приймала жодної піґулки. Вона так і не вийшла заміж і не народила дітей.

Двоюрідна правнучка іменинниці Світлана Сирохман на день народження спекла сирник і почастує іменинницю її улюбленим домашнім вином. Жодних подарунків Катерина Іванівна не замовляла. За словами пані Світлани, інвалідний візок іменинниці подарував соцзабез, але на ньому можна пересуватися лише по хаті. Щоб весною виїхати на подвір’я, — потрібний буде ще один.

Катерина Козак майже не ходить. Здебільшого сидить. Любить дивитися телевізор. Погано чує, зате зір має ого-го який! Досі одягає нитку у голку. На здоров’я у свої 117 років не нарікає.

Схожі новини