Передплата 2024 «Добрий господар»

На цей вірус не діють жодні ліки!

Небезпечну інфекцію, яка викликає невиліковний параліч, могли завезти в Україну

У Сирії — спалах поліомієліту. Перший за останні 14 років. 13 дітей померло, 22 на все життя залишаться паралітиками.

Більшості не виповнилося й двох років. Діти, які захворіли, не були вакциновані або отримали лише одне щеплення з мінімальних трьох. “Небезпечну інфекцію можуть завезти в Україну”, -

попереджають експерти Незалежної ради Глобальної ініціативи з ліквідації поліомієліту. Жарознижувальне і чай з малиною не допоможуть. Невиліковна хвороба може призводити до пожиттєвого паралічу та смерті вже через кілька годин після появи перших симптомів інфікування (підвищеної температури тіла, втоми, головного болю, блювоти, слабкості шийних м’язів, болів у кінцівках).

Поліовірус передається через їжу та воду. Гострозаразний. Розмножується у кишечнику, звідки “мігрує” у центральну нервову систему. Уражає спинний мозок. “Може непомітно передаватися упродовж цілого року, оскільки параліч розвивається лише в одного інфікованого з 200. За цей час носіями стають сотні людей”, — стверджують німецькі лікарі. Жодні ліки на вірус не діють. Але хворобі можна запобігти — шляхом вакцинації. “В Україні — критично низький рівень імунізації, — кажуть фахівці. — Крім того, існує ризик завезення інфекції з Єгипту та Туреччини, де часто відпочивають українські сім’ї. А ці країни переповнені біженцями з Сирії (кожного дня батьківщину покидає більш як 4 тис. людей)”.

“Ендемічними у плані поліомієліту вважаються три країни — Нігерія, Пакистан і Афганістан. Але поліомієліт — інфекція, яка швидко захоплює великі географічні простори, оскільки люди тепер багато подорожують, — пояснює відповідальний за поліопрограму у ВООЗ Олівер Розенбауер. — Вірус поліомієліту у світлі останніх подій почали називати “сирійським вірусом”. Але він не збирається залишатися у Сирії. Країни, яким загрожує найбільша небезпека, — Єгипет, Ірак, Ліван, Йорданія, Туреччина (південна частина), Ізраїль (дикий поліовірус виявили у каналізації та у зразках, взятих у людей без ознак інфікування. — Авт.). Вірус може долати великі відстані, тому спалаху слід очікувати у кожній країні, де немає достатньої кількості вакцинованих дітей (у зоні ризику опинилася навіть Австрія, де вакцинацією охоплено 83% дітей. — Авт.)”.

Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) закликає українську владу вжити невідкладних заходів з ліквідації загрози. У Сирії від поліомієліту вакциновано 68% дітей (до початку громадянської війни ця цифра була 95%). В Україні — 74%. У Росії, де досі діють радянські стандарти вакцинації, — 99,3% (принаймні у цьому запевняють офіційні джерела).

Турецька влада розгорнула масштабну національну програму з імунізації. Планують щепити всіх дітей віком до п’яти років.

“Більшість європейських країн використовують інактивовану (вбиту) вакцину проти поліомієліту. Вона не захищає так добре, як жива пероральна, але й не викликає (у рідкісних випадках) паралічу”, — каже вірусолог з Університету Редінга (University of Reading, UK) Бенджамін Нойман.

“В Україні дітей щеплять за змішаною схемою. Перші два щеплення роблять інактивованою, вбитою вакциною (ІПВ). Можуть щепити окремою вакциною або комбінованою (п’ять в одному — проти поліомієліту, правця, дифтерії, коклюшу і ХІБ-інфекції). Третє, четверте, п’яте і шосте щеплення роблять живою оральною вакциною, — пояснює к. м. н., доцент кафедри інфекційних хвороб та дитячої імунології МАПО ім. П. Л. Шупика Федір Лапій. — Якщо давати живу вакцину перші два рази, ризик розвитку вакцино-асоційованого поліомієлітного паралічу — 1:600000-700000 (1 випадок на 600-700 тис. доз). У наступні рази — 1:6000000-7000000 (1 випадок на 6-7 млн. доз)”.

“Після введення першої дози вакцини попередній захист сформується через 2-3 тижні. Однак 100% захист від інфекції дитина отримає лише за четвертим разом. Вакцина — безкоштовна (входить до переліку 10 обов’язкових щеплень). Вакцинуватися можна у поліклініці за місцем проживання”, — каже експерт. Щепити дітей радить: “У 2010 році в Таджикистані фіксували спалах поліомієліту, а там відсоток щеплених був приблизно таким, як у нас тепер. Кордони не захищають від збудника, бо носія не відрізнити від здорової людини. Небезпечний вірус носії перевозять у власному кишечнику”.

Схожі новини