Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Усі жінки – особливі клієнти. Мають на увазі одне, описують інше»

Попри усі труднощі, перукар Ігор Костів дає собі раду з вередливими замовницями

Ігор Костів — представник однієї з найдавніших професій. Майстрів його справи свого часу називали цирульниками, фризієрами, стригунами… В обов’язки давніх перукарів входили не тільки стрижка і укладка волосся, а й хірургія і лікування зубів. Нині ж їхній профіль звузився, однак у справжніх спеціалістів все одно залишається простір для фантазії. Про те, чому обрав саме перукарське мистецтво, модні тенденції і вередливих клієнтів кореспонденту «ВЗ» розповів перукар-модельєр Ігор Костів (на фото).

- Пане Ігоре, чому вирішили стати перукарем?

— Мій батько був лікарем, мати — інженером. Я мав вступати або в медінститут, або на хімічний факультет Львівського університету. Вже на третьому курсі хімфаку зрозумів — окрім сухих наукових знань, потрібен ще й простір для творчого розвитку. Пішов на курси перукарів. Вже після університету вступив до Вищої школи художнього моделювання, яку закінчив із червоним дипломом.

- Як поставилися до такого вибору ваші батьки?

— Спочатку — скептично. Думали, що це несерйозно. Та коли побачили, що я почав розвиватися, інтенсивно працювати, став викладачем (Ігор Костів — викладач моделювання. — Авт.) — будь-які питання відпали. Батьки мною пишались, коли я приїжджав з конкурсів, коли в газетах з’являлись публікації про мене.

- Перукар у нас — здебільшого жіноча професія?

— Професія перукаря, як і кухаря та лікаря, від початку була чоловічою (перуки носили ще у древньому світі). Жінки лише наприкінці XIX ст. з’явились серед науковців, кравців, модистів. Не можу сказати, жінки чи чоловіки краще вправляються у перукарстві. Однак всі найвідоміші перукарі, які представляють відомі торгові марки, мають провідні салони, — це чоловіки.

- О котрій починається ваш робочий день?

— По-різному. Бувають виклики і на шосту ранку, і раніше. В основному це весілля, коли потрібно їхати десь за Львів. Буває, затримуюсь на роботі до 2-3-ї ночі. Особливо багато часу потрібно, коли виводжу людину з темного кольору чи готуюсь до конкурсів.

- Часто трапляються клієнти з особливими забаганками?

— Усі жінки — особливі клієнти. Мають на увазі одне — описують інше. Вередливими здебільшого є випускниці. Це, по суті, діти, які мало бачили, мало знають, але багато хочуть. Не розуміють, що з їхнього волосся не завжди можна зробити те, що їм забаглося. Загалом, людину, яка обрала свій стиль, важко переконати змінити його кардинально. Тільки бавишся з довжиною волосся: трохи коротше, трохи довше, гривка пряма, асиметрична...

- У суспільстві є стереотип, що всі чоловіки-перукарі, модельєри, стилісти — геї…

— Не знайомий зі всіма перукарями, модельєрами, стилістами, тому судити про всіх не можу. Проте точно знаю, що такі є. Ми живемо в XXI столітті, багато хто цього не приховує. Якщо людина професіонал і справжній майстер, не має значення ні стать, ні орієнтація. Має значення лише майстерність і те, як людина ставиться до своєї професії, чи розвивається.

- Які жіночі й чоловічі стрижки цьогоріч у моді?

— У жіночих коротких стрижках актуальна симетрія. Асиметрія може бути десь у ділянці гривки, в укладках. Коротка стрижка, як правило, підкреслюється темним насиченим кольором. Хоча коротко стрижуть і світловолосих. Нині в моді тверді форми, не філіровані. Це стосується стрижок різної довжини. На середній довжині актуальні каре. Молоді дівчата носять довге волосся без бахромистих зрізів біля обличчя (волосся більш рівне). Колір може бути будь-яким. Тенденція 2013-2014 років — яскраві вкраплення, бліки (рожеві, фіолетові, рудо-фіолетові), які підходять до одягу.

Чоловічим трендом 2013 року є борода різних варіантів. Також нині дуже коротко стрижуть скроні і потиличну частину, залишаючи тім’яну.