Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Не відповідає садок нормам? Закриваємо!

Навіть в облдержадміністрації не знають, як виконати нові безглузді санітарні норми для дитячих дошкільних закладів

Дитячі садки досі не можуть прийти до тями після того, як дізналися про нові санітарні норми, які викликають безліч запитань. Чого тільки варта вимога, яка передбачає 20 квадратних метрів (!) зелені на одну дитину. Що робити тим закладам, у стінах яких сотня вихованців? У ліс чи парк переселяти, щоб озеленювалися? Вологість у садку повинна становити 40­60%, а температура +18 — +21 градус. При цьому кондиціонери включати забороняється. Пісок на майданчику щоденно перед грою слід перемішувати і зволожувати. Автор цих рядків, яка кілька днів працювала у дитячому садочку, не уявляє, як заклопотана вихователька, “на плечах” якої кількадесят дітлахів, матиме час розрихлювати пісок та ще й зволожувати його. Цікаво, після дощу цю процедуру також потрібно виконувати?

«Питання з новими санітарними нормами проблемне, ­ розповіла начальник відділу департаменту з питань освіти, науки, сім’ї та молоді Львівської ОДА Ірина Сислюк. ­ Завдання, згідно з новими правилами, вирішуватимуть поступово, у тому числі і озеленення. Потрібно робити нові насадження. Санепідслужби не дозволять працювати садочкам, якщо ті не відповідатимуть новим нормам. Після першої перевірки заклади, звичайно, не закриють, перед ними поставлять зав­дання, яке потрібно буде виконати. А далі буде повторна перевірка. Якщо після цього огляду садочок знову не відповідатиме нормам, йому зроблять ще одне попередження. Потім знову перевірка. І якщо садок не відповідає правилам — його закриють.

Ситуація така, що документ виданий, а як його виконувати, важко уявити. Це проблема, яку ми не вирішимо ні сьогодні, ні завтра.

За словами пані Сислюк, в ЛОДА та у садочках докладатимуть усіх сил, щоб не допустити ситуації із закриттям. На запитання, що робити із озелененням дошкільним закладам, у стінах яких сотні вихованців, чому вихователям не можна носити обручок та біжутерії і як вирішувати ситуацію із температурним режимом без кондиціонерів, пані Ірина відповіла, що це має пояснювати санепідслужба...

У санепідслужбі “ВЗ” розповіли, що листа із міністерства щодо нових санітарних норм отримали лише минулого тижня (!), тож коментуватимуть ситуацію та пояснювати норми почнуть не раніше наступного тижня.

Попросивши не називатись, методист одного із львівських дитячих дошкільних закладів розповіла, що жоден (!) садочок у Львові не відповідає новим санітарним нормам...

У департаменті освіти Львівської ОДА розпочали кампанію із відновлення садочків, які масово закривали у 1990­1999 роках. У той час закрили 346 садочків. Заклади, що були продані чи перепрофільовані, повернути не вдасться, а от ті, що здані в оренду, ­ так. Уже повернуто сім приміщень. Усього планують відновити близько сот­ні закладів.

Схожі новини