Передплата 2024 «Добра кухня»

«На прийом до посла Америки я прийшов… босоніж»

Михайло Пікторов уже 23 роки принципово не носить взуття

Коли цей чоловік проходить вулицями, перехожі ще довго дивляться йому вслід. Чи то спека, чи тріскучий мороз — Михайло Пікторов із селища Володимирця Рівенської області завжди босоніж. Зізнається, у такому вигляді навіть із послами Польщі та США зустрічався.

56-­річний Михайло Михайлович є головним отаманом дитячого козацького товариства Володимиреччини «Пагін». Цю організацію створили вчителі­ентузіасти.

­ Ми вирішили створити громадську організацію, яка хоча б частково забрала підростаюче покоління з вулиці й впроваджувала, як ми говорили, українське для українців, — розповідає пан Михайло. — Створили свої осередки майже у всіх селах району, організовуємо для дітлахів походи, табори, військово­спортивні ігри, фестивалі.

З отаких, власне, походів й таборів розпочалося босоноге життя Михайла Пікторова. Від взуття чоловік відмовився ще у 1990 році.

­ Захопився системою Порфирія Іванова, який півстоліття ходив босим взимку і влітку, — пригадує босоногий вожатий. — Він вказав нам шлях до гармонії з природою. До цієї системи я додав народні методи, тож маю своє вчення. Суть його — у постійному контакті із землею. Працюючи влітку в дитячому таборі, вирішив ходити по лісі босоніж — сподобалося. Запропонував вихованцям приєднатися до мене.

Проходивши ціле літо босоніж, чоловік спробував обійтися без взуття осінню, потім зимою… Зізнається, що з тих пір хвороби не просто не чіпляються до нього, навпаки — набирається від землі нових сил.

­ Коли наше козацьке товариство виграло грант американського посольства та грант Євросоюзу, на зустріч із послом Америки я також прийшов босоніж. Так само, без взуття, зустрічався і з послом Польщі, — сміється.

Каже, іноземці до його дивної звички ставляться з розумінням, а от українці ледве не пальцями біля скроні крутять. З усмішкою розповідає, які ошелешені погляди кидали в його бік люди, коли босий дідусь привів онука у перший клас.

­ На п’ятах у людини містяться точки, які відповідають за роботу органів, — пояснює свою звичку. — Коли ходиш босоніж, в організмі відбувається позитивна вібрація, і людині не доводиться ходити в аптеку, аби бути здоровою.

Рівенська область.