Передплата 2024 «Добра кухня»

Степан Бандера підкорив Кавказькі гори

На вершині його імені українець і двоє росіян встановили пам’ятний хрест

У Кавказьких горах на вершині імені Степана Бандери височіє кований хрест. Торік улітку одну із вершин, яка досі була безіменною, підкорили четверо українських скелелазів — троє львів’ян та тернополянин: Мар’ян Нищук, Андрій Солтис, Юрій Курило та Орест Когут. На шпилі встановили барельєф з іменем українського героя Степана Бандери. Популяризація українських натхненників національних ідей — основна мета акції “Герої України на вершинах світу”, яку започаткували альпіністи клубу “Екстрем”.

А днями завершилася чергова експедиція у Грузію. Українські альпіністи підкорили ще одну безіменну вершину і дали їй ім’я Анд­рея Шептицького. Її висота — 4380 метрів. Знаковою подією стало встановлення пам’ятного хреста на шпилі ім. Степана Бандери. «Метою експедиції було встановлення пам’ятного хреста на вершині Степана Бандери у районі Казбегі, висота якої — 4272 метри, ­ розповідає учасник експедиції альпініст Мар’ян Нищук. — Вперше ми її підкорили минулого року влітку. Автор кованого хреста ­ заслужений художник Украї­ни Олег Боньковський. Важить хрест 12 кілограмів, але весь маршрут я проніс його сам у наплічнику, бо це була моя місія».

Експедиція стартувала­ 24­ серпня. Альпіністам не пощастило з погодою. У горах випало багато снігу, що викликало лавинну небезпеку, пориви штормового вітру сягали 40 метрів на секунду. Через хворобу двоє українських альпіністів змушені були зійти з маршруту. «На вершину піднялися я і двоє росіян, ­ веде далі пан Мар’ян. ­ Росіяни мимоволі стали патріотами України, так би мовити, російськими бандерівцями».

Під час експедиції скелелази познайомилися з президентом Грузії Михаї­лом Саакашвілі і разом з ним здійснили сходження на вершину Казбек. «Перша спроба не вдалася, а під час другої вертоліт Саа­кашвілі закинуло на Маріїнське плато. Це було трохи далі від нас, але можна вважати, що ми разом із президентом Грузії штурмували вершину Казбек — з нагоди 90­річчя грузинського альпінізму», ­ розповів альпініст.

Встановлення хреста у Кавказьких горах ­ це рекорд України.

Схожі новини