Передплата 2024 ВЗ

І келишок вранацу для пенсіонера...

Про відпочинок у Чорногорії на обійсті львів’ян

Вдруге відпочивала у Чорногорії. Колись це були Рафаїловичі поблизу Будви, відомі багатьом. Цього року — у поселенні Зеленіка неподалік Герцег Нові...

...Зі ЛЬВОВА до Чорногорії зручне сполучення літаком. Переліт “Боїнгом” до аеропорту в Тіваті триває півтори години. Ступивши на чорногорську землю, занурюєшся в пахуче яскраве сонячне тепло, а очі ваблять екзотичні дерева і кущі. Паромом переправилася через Боко-Которську затоку і на її узбережжі замешкала в Зеленіці.

Поселення Зеленіка розташоване за два кілометри від давнього міста Герцег Нові. Воно довкола оточене грядами гір, біля підніжжя яких туляться, немов гнізда ластівок, будинки під червоною черепицею, а над ними на пагорбі височить церква із дзвіницею. Прогулювалася вузенькими вуличками мимо доглянутих садиб. Натрапила на непоказний будиночок з назвою “Клуб пенсіонера”. Зайшла всередину. Побачивши меню, зрозуміла, що це — незвичайне кафе. В ньому пропонують пенсіонерам виключно напої: коньяк, ракію, віскі, ром, вино Vranac (бренд Чорногорії), пиво, каву. На невеличкій веранді сиділи двоє немолодих чорногорців і щось смакували із пузатих бокалів.

У селищі — старий недіючий порт, що служить пристанищем яхт. Жодних розважальних закладів. Гарне місце для спокійного відпочинку. Багато сонця і квітів. Над пляжем, який ми облюбували, нависали сосни з пишною кроною, і їх настояний на сонці запах змішувався із запахом морської води. Довкола пальми, дерева-кущі олеандри. Тільки тут, в околицях Герцег Нові, росте багато мімози, і в лютому, в час її цвітіння, відбувається “Свято мімози”.

Оселилася я разом з онучками в Зеленіці у новозбудованій віллі, поруч з якою альтанка, заплетена виноградом. При вході на подвір’я дозрівають великі помідори, плетуться по землі огірки і зеленіє кріп. Проте поруч із помідорами плодоносять лимони, біля альтанки розкинули віяло молоді пальми і тягнуться догори деревця ківі. Господарями цього обійстя є львів’яни — пан Леонард і пані Аліна, колишня однокурсниця моєї дочки, математик. Вони купили тут землю, побудували віллу і приймають гостей. В основному з України. В садибі панує особлива атмосфера затишку: в повітрі розлите заспокійливе цвірінькання горобців, щебет ластівок і тріскання цикад. Пан Леонард не тільки досконало володіє чорногорською мовою, а й вивчив історію і звичаї чорногорців. Має авто і за бажанням гостей організовує їм екскурсії по країні. Радо скористалися з його пропозицій. Берегом об’їхали Боко-Которську затоку, де за кожним поворотом дороги відкривалися захоплюючі краєвиди. Вона насправді є дивом природи. Плесо прозорої води кольору неба, обабіч — високі скелясті береги, вкриті кучерявим зеленим лісом і зрідка давні поселення. Відвідали давні міста: Герцег Нові, Пераст, Котор, Будву, оглядали острів Св. Стефана...

Фото автора

Схожі новини