Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Мені ось цю квітку — я її через три дні заберу!

Нова квіткова мода перед 1 вересня — залишають завдаток за кілька днів, а свіжий букет вибирають у День знань

Який же День знань без квітів — пишних букетів, романтичних ромашок чи класичних троянд? Про цьогорічні тенденції на першовересневу квіткову моду з’ясовувала журналіст “ВЗ”.

Незважаючи на дощову погоду, на квітковій частині Привокзального ринку покупці таки є. Букетів та квітів поштучно ще не купують, щоб не зів’яли, а от до композицій у вазонах приглядаються, кажуть — гарно, естетично, та й не один рік квітковий горщик проживе. “Ось ці бегонії у горщику коштують сорок гривень, ¬ розповідає продавець Наталія. ¬ Як і торік, популярними залишаються живі квіти у вазонах. Старшокласники часто купують поштучно троянди, а батьки першачків вибирають невеликі букети, щоб малюкам їх зручно було тримати у руках. Букети купуватимуть вже у суботу ввечері та рано¬вранці у неділю. Вазони купують вже нині, здебільшого — бегонії.

Цього року з’явилась така тенденція, що батьки залишають завдаток у розмірі десяти-двадцяти гривень і кажуть, що прийдуть вже зранку 1 вересня, щоб обрати свіжу квіткову композицію, яка сподобалася раніше”.

Ціни на квіти різні: одну троянду можна придбати від трьох до дванадцяти гривень, букет із хризантем — сорок-сто гривень, гілочка ромашок — тринадцять гривень, вазони із декоративними помідорами чи перцем — тридцять п’ять гривень. До речі, ціни що на вулиці, що у магазині не різняться. Продавці стверджують, що цін спеціально напередодні Дня знань не піднімали. “Та ми теж люди, — обурюються вони на запитання, чи не збільшилися ціни. — Розуміємо, що батькам треба і форму купити, і зошити...”.

На Галицькому ринку ціни на квіти такі ж: вазон із бегоніями сорок гривень, букети із троянд — від п’ятдесяти, сім хризантем — сімдесят гривень, одна — п’ятнадцять, гербери — по десять гривень за квітку. Тут теж залишають завдаток. “Батьки бачать красивий букет чи квіти, а купувати ще рано, — пояснює цьогорічну тенденцію продавець Світлана. — То вони залишають завдаток на композицію, що сподобалася, а заберуть її вже у неділю, свіжу і красиву. Цього року таке практикувати почали”.

...Ми запитали у педагогів Львова, чи приємно їм отримувати букети квітів на День знань та що б вони обрали — квіти чи книгу?

“Це філософське запитання, — впевнена директор середньої загальноосвітньої школи №66 Лілія Фещук. — Думаю, кожній людині приємно, коли їй дарують квіти, тому що це не просто подарунок, а вияв поваги до цієї людини. Радію будь-якій квітці. Що ж стосується вибору квіти чи книжка, то книги у нас прийнято дарувати на День народження школи”.

А от вчитель-методист української мови та літератури середньої загальноосвітньої школи №35 Лариса Корнійчук каже, що перевагу віддала б книзі. “Книга — це асоціативне продовження Дня знань, — впевнена вона. — Саме її, як презент, я б хотіла отримати більше, аніж квіти”.

Схожі новини