Передплата 2024 ВЗ

XX Форум видавців представить літературу 20 країн світу

На літературний фестиваль у Львові завітають десятки світових знаменитостей

Два тижні залишилось до найбільш очікуваної літературної події року. З 10 по 15 вересня Форум видавців удвадцяте підтвердить, що саме у Львові знаходиться епіцентр сучасного літературного процесу та найбільша кількість книголюбів. Цьогорічний Форум — ювілейний. На відвідувачів чекають 10 тисяч літературних новинок, 250 автограф-сесій, 318 авторів з двадцяти країн світу.

Форум видавців є найбільшим у світі ярмарком української книги, а Львів завдяки цій події вже 20 років називають книжковою столицею України. На ювілейному Форумі буде представлено літературу та літераторів 20-ти країн світу: Польщі, Росії, Німеччини, Чехії, США, Канади, Білорусі, Великої Британії, Франції, Данії, Латвії, Литви, Колумбії, Румунії, Сербії, Словаччини, Швеції, Швейцарії, Каталонії і Нової Зеландії. Цього року вперше за історію Форуму впроваджено статус “Країна — Почесний гість”. Його отримала Польща, запропонувавши програму з сорока восьми заходів. На XX Форум у складі польської делегації до Львова приїдуть 45 авторів.

Загалом на найбільший у Центрально-Східній Європі літературний фестиваль прибудуть 318 українських та іноземних авторів, а у цьогорічній програмі — 181 подія. Зірковим гостем XX Форуму видавців стане Зиґмунд Бауман — всесвітньо визнаний польський та англійський соціолог, культуролог, філософ, есеїст, один із творців концепції постмодернізму. Також серед почесних гостей літературного фестивалю відома художниця українського походження неповторна Емма Андієвська, один із найпопулярніших письменників сучасної Польщі Януш Вишневський, актор театру та кіно Валентин Гафт, надзвичайно популярна у Швеції поетеса і драматург Ліна Екдаль, відомий польський режисер, письменник Кшиштоф Зануссі, засновник і головний редактор “Газети Виборчої” Адам Міхнік, всесвітньо відомий англійський казкар Джеремі Стронґ, відома російська телеведуча і письменниця Тетяна Толстая, екс-перша леді Польщі Данута Валенса.

Не поскупились організатори цьогоріч і на цікавинки. 9 вересня гостей чекає захоплива мандрівка Поетичним потягом Чернівці — Львів, де для усіх пасажирів читатимуть поезію Сергій Жадан, Юрій Андрухович, Тарас Малкович та кращі поети з 16 країн світу. Традиційно відбудеться найдавніший (з 1997 р.) і найпопулярніший (близько 2 тисяч відвідувачів) захід Форуму видавців у Львові — “Ніч поезії та музики нон-стоп”. Співатимуть Pablopavo & Ludziki з Польщі, Ян Бедерман з Росії та DrumТиатр з України. Вдев’яте відбудеться конкурс-фестиваль поезії молодих авторів віком до 25 років “Молода Республіка Поетів”, а також третій фестиваль “ТРАНСЛІТ”, що включає перекладацькі дискусії, тренінги і майстер-класи.

“Це двадцятий ювілейний літературний фестиваль, — розповіла “ВЗ” президент громадської організації “Форум видавців” Олександра Коваль. — Цього року доклали усіх зусиль, аби програма була максимально насичена цікавими гостями та заходами. Казати, що двадцятий фестиваль — найбільший, було б неправильно, бо величина подвір’я Палацу Мистецтв, де традиційно відбувається Форум, залишається незмінною. Фінансування теж не зростає, тому широко розгорнути діяльність не можемо. Потрібно створити всеукраїнську платформу та залучати людей до читання на постійній основі, бо заходу раз на рік однозначно замало”.