Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Нову хвилю-2013» підкорив кубинець

Українські виконавці посіли останні сходинки

У Юрмалі завершився Міжнародний конкурс молодих виконавців популярної музики “Нова хвиля-2013”. Перемогу у цьогорічному змаганні виборов представник Куби Роберто Кель Торрес, який був лідером впродовж усіх трьох конкурсних днів. Друге і третє місця з невеликим відривом посіли представники Грузії (Саломе Катамадзе) та В’єтнаму (Він Кхуат). Приз глядацьких симпатій отримав росіянин Арсеній Бородін. А українські конкурсанти — Аркадій Войтюк та Ольга Діброва — із рекордно низькими балами влаштувалися у кінці турнірної таблиці, обігнавши лише латиша.

Шістнадцять УЧАСНИКІВ із дванадцяти країн світу впродовж трьох конкурсних днів у курортному латвійському містечку Юрмалі боролися за звання кращих молодих вокалістів. Член журі Лайма Вайкуле назвала «Нову хвилю-2013» найсильнішою за 12 років існування конкурсу. Подивитись і справді було на що. Щоправда, українські виконавці, які щороку виборюють провідні місця у конкурсній таблиці, цьогоріч не потішили своїми виступами. Солістка гурту Gorchitza Ольга Діброва посіла чотирнадцяту сходинку, а один з найяскравіших учасників українського “Х-Фактора” Аркадій Войтюк — п’ятнадцяту. Тобто українці отримали друге і третє місця з кінця. Войтюк усі три конкурсні дні виступав стабільно незадовільно, отримуючи від суддів фестивалю найнижчі бали. А от Діброва подавала надії на кращі результати. Якщо у перший день журі визнало її виступ не досить виразним, то другого дня Ольга отримала «срібло», потрапивши у перелік найкращих номерів вечора. Проте третій конкурсний день перекреслив надії України на добрі результати. Діброва встановила «антирекорд» цьогорічної “Нової хвилі”, набравши найменший бал серед усіх учасників за всі дні. Українка припускає, що все могло б бути інакше, якщо б організатори конкурсу дали виконавцям більше свободи. «Хотіла би вийти на сцену Юрмали у своєму звичному одязі, зі своїм звичним репертуаром, — наголосила Ольга. — Якщо б у мене була можливість змінити репертуар, я б його змінила». Аркадій пов’язує свої невдачі з тим, що слухав зайві поради. «Конкурс показав, що потрібно бути самим собою, — зазначив Войтюк. — Шкодую, що слухав усіх: редакторів, дизайнерів... Сподівався, людям збоку видніше. А воно бачите як...».

Якщо про здібності та репертуар одного чи іншого конкурсанта судді впродовж виступів сперечались, то щодо представника Куби Роберто Кель Торреса зауваг не було жодних. Гарячий кубинець полонив серця усіх. Засновник “Нової хвилі”, голова журі конкурсу композитор Ігор Крутой, під час нагородження переможців пожартував, що Роберто міг би і не співати. «Мені залишилося оголосити, що переможцем став співак, який міг би й не співати, а просто ходити по цій сцені, і жінки втрачали б свідомість. Але він ще й співав, тому зараз й отримує приз», — з усмішкою сказав композитор. Міністр культури РФ Володимир Мединський додав, що Торрес «наш хлопець». Харизматичний кубинець зізнався, що відчував перемогу з першого дня, адже бачив шалену реакцію глядачів на його виступи. Він наголосив, що свій виграш, а це 50 тисяч євро, витратить на відпочинок з сім’єю і ремонт будинку. Нагадаємо, що Кель Торрес, хоч і представляв Кубу, вже два роки живе у Берліні. До столиці Німеччини кубинець переїхав з дружиною і двома дітьми.