Передплата 2024 «Добрий господар»

До лікаря без батьків – зась!

Дорослі повинні бути присутніми при медогляді своїх чад

У більшості школярів літо асоціюється не лише з розвагами, спортом та відпочинком, а й з... медоглядами. Довжелезні черги, спітнілі та злі люди, гарячкові вигуки, і все це, щоб підписати однісінький папірець. Відтепер усі медичні огляди діти проходитимуть у поліклініках. Це пов’язано тим, що коли школярів обстежували у навчальних закладах, це не гарантувало якості медичного обслуговування, запевняють в Управлінні охорони здоров’я Львівської міської ради.

Як повідомили у прес-службі Львівської міської ради, “ізюминкою” цьогорічних медоглядів стала не лише “поліклінікова” система, а й — обов’язкова присутність батьків при обстежені дітей, яким ше немає 14 років. Досі, школярі могли проходити медогляди самі. Лише деякі спеціалісти (хірург, дитячий гінеколог) вимагали присутності дорослих.

Нині, за словами начальника Управління охорони здоров’я Львівської міськради Володимира Зуба, близько половини школярів пройшли плановий медичний огляд. Згідно із статистикою найбільше проблем у підлітків виникає із зором та поставою.

“Батьки повин-ні усвідомлювати необхідність збереження здоров’я дітей змалечку. Наказ МОЗ вимагає, щоб дорослі були присутні при медогляді, — сказав пан Зуб. — Якщо у вас «дорослі діти» 14-16 років, то принаймні потрібно навчити дитину, щоб вона доповіла про результати обстеження, щоб батьки подивилися на записи. Дитина може не усвідомлювати свого хворобливого стану, ігнорувати, не розуміти. Найрідніших залучають для того, щоб одразу дати їм рекомендації, і вони почали працювати над дитячим здоров’ям”.