Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Собчак, Вакарчук та Порошенко «відривались» на Alfa Jazz Fest

На чотири дні місто Лева перетворилось у світову столицю джазу

Цьогорічний Alfa Jazz Fest зібрав у Львові не лише світових зірок джазу, а й знаменитих поціновувачів музики. Традиційно концерти музикантів відвідав мер Львова з сім’єю. Андрій Садовий був у хорошому гуморі та високо оцінив цьогорічний фестиваль. “Сподіваюсь, через кількадесят років історики опишуть момент, коли у Львові зародився цей фестиваль — не уявляю місто без нього. Приємно дивитись на обличчя людей, що сьогодні зібрались послухати джаз. Вони по-іншому виглядають, дихають в такт музиці, усе місто стає добрішим. У ці дні ми — світова столиця джазу”. Частим гостем фестивалю є й народний депутат Петро Порошенко. “Їжджу сюди вже не вперше і ще жодного разу не був розчарований. З Alfa Jazz Fest почалась моя любов до джазу. Отримую насолоду і від фантастичної музики, і від спілкування з хорошими людьми”, — розповів “ВЗ” політик.

Разом з сім’єю Порошенків на концерт приїхала народна артистка України Оксана Білозір. Пані Оксана підкреслила «ВЗ», що відвідини фестивалю стали для неї доброю традицією. Крім того, не могла пропустити нагоди “приїхати додому”. “Джаз — це елітарна музика. Мені цікава атмосфера фестивалю. Спостерігаючи за унікальністю кожного виконавця, духовно збагачуюсь. Це комплекс позитивних емоцій та вражень”, — зазначила співачка.

А от Святослав Вакарчук, зважаючи на тісний гастрольний графік, прибув на фестиваль виключно, аби послухати одного з найвідоміших контра-басистів сучасності — Авішаї Коена. “На концерт Коена приїхали всією групою. Авішаї- один з моїх улюблених джазменів, а з сучасників, мабуть, найулюбленіший. У мене є всі його диски, деякі пісні знаю напам’ять”, — розповів “ВЗ” музикант.

Найбільше зіркових гостей зібралось на виступі гітариста-віртуоза Ел Ді Меоли. Аби послухати музиканта, прилетіла з Москви скандальна телеведуча Ксенія Собчак. Один з найбільш шанованих і впливових гітаристів світу презентував новий альбом, що повністю складається з кавер-версій композицій Beatles. “Львів для мене є особливим містом. Приїздив сюди сім років тому з концертом і можу запевнити, що це — найгарніше місто в Україні”.

Прийшли послухати імпровізації Меоли на “бітлівські” теми Юрій Луценко з дружиною. Провести вихідні під ритми джазу вирішив й Микола Вересень. Ведучий розповів, що конкретних вподобань стосовно виконавців не має, приїхав добре провести час з сім’єю. “У мене була конкретність в тому, що я приїхав у чудове місто Львів і заразом послухав джаз. Належу до тих людей, які переконані, що джаз, як і Львів, поганим бути не може”, — жартував Вереснь. Запевнив, що не прийшов на конкретне “ім’я”, й Павло Гудімов. “Приїхав з великим бажанням почути одного з моїх улюбленців Боббі Макферріна, але насправді мене цікавить усе з вечірньої програми. Alfa Jazz Fest вже став стандартом якості. Це такий рівень фестивалю, коли можеш приїжджати і бути переконаним, що тебе чекає найкраща музика”, — розповів “ВЗ” співак.

Вперше на Alfa Jazz Fest приїхала Ольга Фреймут. Телеведуча зізналась, що хоча й у джазі розбирається не дуже, але друзі наполегливо рекомендували відвідати цей фестиваль. “Соромно, що стільки років пропускала цю подію. Зняли нову серію “Ревізора” в Одесі, і я одразу помчала сюди, бо це Львів, бо це джаз, бо це подія, яку хочеться підтримати”, — сказала ведуча “ВЗ”. А от Володимир Бебешко приїхав на свято музики з дружиною та донькою вдруге. Продюсер розповів, що на Alfa Jazz Fest знайшов музику і для естетів, і для народу. “Мене цікавить фестивальний дух, збираюсь відвідати усі три сцени, а заодно трохи погуляти улюбленим, рідним для мене містом. Тішить, що тут зібрались по-справжньому приємні люди, професіонали своєї справи, таке враження, що приїхав на закордонний концерт. Alfa Jazz Fest — фестиваль європейського рівня”, — підкреслив “ВЗ” Володимир Бебешко.

Запалив Львів знаменитий тромбоніст Нільс Ландгрен, який є одним з кращих джазових музикантів Швеції. Нільс продемонстрував майстер-клас гри на тромбоні, розповів, що завітав в Україну вперше. “Чекав цього фестивалю і зараз вражений, побачивши поряд настільки відомих музикантів, — зізнався Нільс. — Для мене велике щастя приїхати сюди. Дехто вважає, що Швеція така ж далека від джазу, як і Україна, але ми тут, аби спростувати ці дурниці. З командою Funk Unit зіграли фанк і змусили усіх добряче потанцювати”.

Як розповів творчий куратор та ведучий Alfa Jazz Fest Олексій Коган, практично усі музиканти приїхали на фестиваль з новими програмами. “Один з найвідоміших у світі диригентів та вокальних імпровізаторів Боббі Макферрін приїхав з новим альбомом SpiritYouAll, який він присвятив своєму батькові. Цю програму до концерту у Львові чули лише в декількох містах Європи”, — повідомив “ВЗ” пан Коган. Як і альбом, Боббі Макферрін розпочав концерт композицією Everytime. Творець хіта Don’t Worry Be Happy зачарував слухачів незвичайною вокальною технікою, змусив весь зал підспівувати та плескати в такт.

Усі чотири фестивальні дні у Львові провела співачка Джамала, яка й завершила свято джазу виступом на площі Ринок. У місто Лева діва джазу привезла групу з дев’яти кращих молодих джазменів України, разом вони презентували новий альбом All Or Nothing. Проте зірці недостатньо було самого лише виступу на Alfa Jazz Fest, зізналась “ВЗ”, що хотіла повністю відчути фестивальну атмосферу: “Такі концерти дають мені натхнення. Особливо чекала на виступ Боббі Макферріна. А коли на сцену вийшов й подякував глядачам Чарлі Хейден — це було неймовірно і водночас зворушливо, я розплакалась. Для мене велика честь закривати програму цього грандіозного фестивалю”.

Схожі новини