Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Зірки на сцені, «зірки» у залі...

Протягом кількох днів фестивалю Alfa Jazz Fest Львів був джазовою столицею світу

14-15 червня музичний фестиваль Alfa Jazz Fest зібрав на сцені ім. Едді Рознера цілий пантеон не лише зіркових виконавців, а й зіркових слухачів. Павло Гудімов, Ольга Фреймут, Микола Вересень, Олег «Фагот» Михайлюта, Святослав Вакарчук, Оксана Білозір, Володимир Бебешко... Навіть російська телеведуча Ксенія Собчак приїхала у Львів послухати найвідоміших джазменів світу. Меломанами виявились і наші чиновники та політики. На концерти прийшли мер Львова Андрій Садовий зі сім’єю, голова Львівської ОДА Віктор Шемчук, народний депутат Петро Порошенко зі сім’єю, Юрій Луценко з дружиною та ін.

Більшість українських знаменитостей на фестиваль приїздять не вперше, а деяким, наприклад, співачці Джамалі, пощастило виступити на одній сцені зі світовими метрами джазу.

14 червня на одній сцені виступили німецький трубач Тіль Брьонер та американський гітарист-віртуоз Ел Ді Меола. Останній приїхав з концертом у Львів вдруге та привіз для меломанів новинку: Меола та компанія виконали традиційні версії пісень Тhe Beatles, якими їх уклали Леннон і Маккартні, а також показали власне, несподіване бачення «бітлівських» композицій. Свій виступ музиканти назвали «Бітлз і більше». Хітом вечора стала пісня Леннона і Маккартні Strawberry Fields... Шукачі ж драйву та експресії того дня попрямували на виступ шведського тромбоніста Нільса Ландгрена — на площі Ринок.

А в суботу, 15 червня, Львів, затамувавши подих, слухав легенду — десятиразового лауреата «Греммі», всесвітньо відомого диригента, найвідомішого у світі вокального імпровізатора, майстра співу a cappellа Боббі Макферріна. Ще більшим подарунком для слухачів стало те, що перед Макферріном на сцену Едді Рознера вийшов американський контрабасист Чарлі Гейден. Попри поважний вік (цього року музикант відсвяткує 76-річчя), Чарлі з музикантами свого бенду Charlie Haden Quartet West віртуозно виконали програму. За більш ніж 50 років музичної кар’єри Гейден багато разів визнавався найкращим контрабасистом, і саме він отримав другу щорічну премію Alfa Jazz Fest — за внесок у розвиток музичної культури упродовж життя. Цей вибір підтримали 109 експертів. Коли музикант зі сцени сказав «дякую» українською — не втримали сліз навіть найбільш стримані глядачі...

Шквалом оплесків зустріли глядачі Макферріна. Зал ловив кожну ноту маестро, раз у раз піднімався та вибухав оплесками... Музикант приїхав з абсолютно новою програмою SpiritYouAll — у супроводі інструментального гурту та вокалістів. Фани Макферріна виспівували разом з ним. Посеред виступу Боббі пустив мікрофон у зал: слухачі чудово повторювали манеру вокаліста-віртуоза!

Схожі новини