Передплата 2024 «Добре здоров’я»

За зросту 186 сантиметрів хлопець-сироїд важив… 48 кілограмів

Двадцятичотирирічний киянин Євген Слюзко шість років експериментує з різними концептами харчування.

На власному досвіді хлопець встиг оцінити переваги сироїдіння та вегетаріанства. А його вага за ці роки змінювалася з 68 до 48 (!), а потім до 75 кілограмів.

«Вперше почав задумуватись про те, що їм, коли мені було 18, — розповідає «Високому Замку» Євген Слюзко. — Почав загартовувати свою силу волі, рік не вживав шоколаду та кави. Люди сприймали мою поведінку як щось неприродне. Пробував відмовлятися від солі, приправ, харчувався лише натуральною їжею. Але залишався «всеїдним»: споживав м’ясо, пив молоко. Потім майнула думка відмовитися від м’яса. Почав більше дізнаватися про різні види харчування, знайшов матеріал про сироїдіння. Натрапив на методику сироїдіння, коли шукав інформацію про вегетаріанство. Сироїдом став у 2011 році. Стало цікаво спробувати — а як це?».

Маючи зріст 186 сантиметрів, Євген важив 68 кілограмів. За кілька місяців сироїдіння схуд до 55 кг, через півроку важив 48 (!). Харчувався тільки сирими (без термічної або хімічної обробки і приправ) овочами, фруктами, ягодами, горіхами, пророщеним насінням, зеленню. З напоїв вживав фреші і звичайну воду. На позначці 48 кілограмів вага стабілізувалася, а завдяки регулярним заняттям у спортзалі навіть пішла вгору.

Але близькі люди почали підозрювати, що у нього анорексія, що він захворів на «щось серйозне». «Саме тоді я відчував найбільший приплив сил і енергії, — пригадує Євген. — У нас навіть вегетаріанців вважають божевільними». Щоправда, коли почав втрачати вагу, відчуття були не найприємніші: турбувала слабкість, паморочилося в голові. Але, попри це, хлопець відчував легкість, якої ніколи раніше не було. Євген знав, що у сироїдів є так звані зриви, коли людина не витримує. На щастя, у хлопця за два роки сироїдіння зривів не було. Хоча дуже ризикував, покладаючись лише на себе, адже важливо, щоб за самопочуттям новачка спостерігала компетентна людина. Зі зміною стилю харчування його життя теж почало змінюватися — у кращий бік. Він став життєрадіснішим, більш товариським, почав носити кольорові речі, радіти дрібницям, покращилися його стосунки з мамою. Вона також захопилася сироїдінням, їй сподобалися результат і власне самопочуття на новій дієті.

Однак у березні 2013 року Євген Слюзко зійшов зі стежки сироїдіння, адже зайнявся громадською діяльністю — очолив некомерційну неполітичну організацію «Проектування майбутнього», яка реалізує ідею футоролога Жака Фреско «Проект Венера». Девіз проекту — «Світ без політики, злиднів і воєн». Євген часто виступає перед аудиторією і зрозумів, що люди краще реагують на оратора середньої будови, ніж на худорлявого.

Хоча новоспечений громадський діяч облишив сироїдіння, їсть усе, за винятком м’яса. Рибу теж споживає, хоча не дуже її любить. П’є молоко, інколи дозволяє собі солодощі. Алкоголь для нього табу.

Зараз Євген Слюзко важить 75 кілограмів. Він — підприємець, його фірма займається дизайном інтер’єрів. Завдяки вегетаріанству і заняттям спортом Євген планує набрати м’язову масу, а через кілька років знову перейти на сироїдіння, а, можливо, й на фрукторіанство.