Передплата 2024 «Добрий господар»

Дуб, під яким відпочивав Богдан Хмельницький, уже понад тисячу літ росте у Львівській області

Але про нього мало хто знає...

Моя знайома журналістка скинула на Фейсбук фоторепортаж зі святкування Пасхи біля 700-річного запорізького дуба. Судячи з фотографій, біля дуба, під яким, за легендою, запорізькі козаки писали листа турецькому султану, на Великдень було організоване справжнє свято. Тут відбулися змагання Федерації козацьких бойових мистецтв, можна було придбати сувенірну продукцію, покататися верхи на конях...

Роздивилася я ці фотографії, і така мене “жаба затиснула”. Ну чому на Запоріжжі вміють оцінити таку пам’ятку, даровану природою, а у нас, на Львівщині, на жаль, ні?! Кілька днів тому на запрошення туристичного оператора “Відвідай” я побувала у селі Верин, що у Миколаївському районі. Екскурсовод — краєзнавець Микола Майданський нам розповів, що на території церкви Михаїла є дуже старий дуб, якому понад 700 років. І якби не пан Микола, ніхто з нас би і не звернув уваги на цього могутнього силача з такими ще сильними квітучими кронами. Бо жодної тобі таблички перед деревом, з якої би можна було довідатися, що дуб має таку багатовікову історію.

Як з’ясувалося, у 2010 році Державне управління охорони навколишнього природного середовища у Львівській області з ініціативи Міністерства охорони природи провело конкурс «Національне дерево України» й назвало дуб у селі Верин найстарішим на Львівщині. Думаю, що помилилися члени тої комісії, бо, за її ж даними, веринському дубові минуло 1000 років, а це значить, що він на 300 літ старший від запорізького.

Дуб-рекордсмен у Львівській області має в діаметрі 8 метрів, його висота — 12 м. Коли ми вирішили зміряти дерево “власним обхватом”, знадобилося 12 осіб, щоб обійняти довкола могутній дуб. За однією з легенд, саме у цьому місці зупинявся Богдан Хмельницький.

На цьому ж церковному обійсті за кілька метрів від дуба-батька росте і його син. Пан Микола каже, що він ще дуже молодий, йому минуло “лише” 200 років.

Схожі новини