Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Від вілли Попеля немає навіть попелу...

Будиночок відомого львівського скульптора знесений. На його місці буде «елітна» багатоповерхівка

На місці старенької двоповерхової вілли на львівській вулиці Горбачевського (номер 8), яку нещодавно закінчили зносити, має постати багатоповерховий житловий будинок. Імовірно, позиціону-ватиметься як «елітний»... Знесений особняк збудували 1902 році на замовлення скульптора Антонія Попеля (865-1910 рр.) — відомого скульптора, випускника Віденської академії мистецтв, котрий пов’язав своє життя зі Львовом. Саме Попель — автор пам’ятника Адамові Міцкевичу та скульптурних оздоблень Оперного театру.

ЗНЕСЕНУ ВІЛЛУ збудували в 1902 році на замовлення скульптора Антонія Попеля на Кастелівці — улюбленій дільниці львівських митців на зламі ХІХ-ХХ століть. (Кастелівка — місцина на узгір’ях сучасних вулиць Котляревського й Кольберга). 1907 року проект авторства Антонія Суліми Попеля на зведення пам’ятника нестримному борцю проти поневолення — Тадеушу Костюшку — зайняв друге місце на конкурсі в американській столиці Вашингтоні. Утім, проект Попеля так сподобався тодішньому президенту США Теодору Рузвельту, що, врешті-решт, зреалізували саме його! Паралельно з творчою роботою, аж до смерті, Антоній Попель викладав у “Львівській політехніці”, а 1910 року був похований на Личаківському цвинтарі. Старший брат Антонія, Тадеуш, теж досяг визнання в мистецтві, обравши живопис.

Думаю, навіть такої короткої біографічної довідки достатньо, щоб зрозуміти, митцем якого рівня був власник вілли на Горбачевського. Для Львова Антоній Попель є фігурою такого ж рівня, як Іван Труш, Ян Стика, Олекса Новаківський та ін. Тож і домівка Попеля заслуговувала якщо не на створення меморіального чи тематичного музею, то принаймні на збереження і підтримання у пристойному вигляді. Але... Дім митця навіть не перебував у списку пам’яток, які охороняє держава. А 2006 року міськрада продала колишню віллу Попеля за смішні 266 тисяч гривень! Це при тому, що ціни на нерухомість докризового 2006 року були вищими, ніж сьогодні...