Передплата 2024 «Добрий господар»

Чому зірки тікають за кордон?

Вслід за Мікою Ньютон у Штати вирушить Володимир Гришко

Гришко проміняв українські соняшники на американські пальми.

Дивна тенденція спостерігається в українському шоу-бізі: зірки буквально сидять на валізах, бажаючи при першій нагоді виїхати за кордон. Володимир Гришко міняє вишиванку на ковбойського капелюха, Міка Ньютон вже давно на батьківщині Статуї Свободи, Сніжана Єгорова мріє оселитись на Мангеттені, а Ольга Сумська заявляє про переїзд поближче до Кремля. Що ж змушує вітчизняних знаменитостей шукати щастя далеко від дому, намагалась з’ясувати кореспондент «ВЗ».

Нещодавно Володимир Гришко ошелешив шанувальників звісткою про переїзд у Сполучені Штати Америки. Оперний співак заявляє, що «пишається, залишаючи Україну, бо більше тут робити нема чого». Відтепер тенор претендує виключно на великі світові сцени і вже встиг підписати контракт з іноземними продюсерами. Основним мотивом від’їзду співака, на якому сам наголошує, є малоприбутковість і безперспективність української оперної сцени. Народного артиста України за кордоном й справді чекають комфортні умови: за один концерт зірка зароблятиме 15 тис. доларів, а квартира у Нью-Йорку придбана заздалегідь. «Мене тут не було 20 років, і знову не буде 25. Так що я з цим себе і Україну вітаю», — заявив на прощання пан Гришко в ефірі одного з українських телеканалів. «План відступу» український тенор планував давно, вже більше року співак перебуває на жорсткій дієті, схуднувши на 15 кілограмів, а наприкінці минулого року повністю оновив свій імідж. Є й інша теорія щодо від’їзду Гришка: злі язики подейкують, що провладний співак втікає з «тонучого корабля», відчуваючи, що грітися в промінні прихильності президента, за якого він активно агітував, йому залишилось недовго. Зрештою, на самого президента Гришко може мати «зуб», адже сподівався, що після перемоги Януковича стане міністром культури. Але, схоже, тенора «кинули».

Попрощатись з Україною мріє й акторка Сніжана Єгорова. Антін Мухарський, чоловік Єгорової, розповів у інтерв’ю нашому кореспонденту, що у зв’язку з такими намірами дружини сім`я перебуває у стані війни. Телезірка ж наполягає на тому, що її дітям потрібне краще майбутнє, аніж може запропонувати теперішня ситуація в державі. При цьому Єгорова наголосила — зачекає ще два роки, поки п’ятій дитині, синові Іванові, не виповниться три. «Якщо все буде і надалі котитися в прірву — ми будемо перетворюватися на ресурсну країну у будь-яких сенсах… Я б хотіла для своїх дітей якогось більш зрозумілого і більш комфортного життя», — наголосила телеведуча.

Щодо юної українки Міки Ньютон, то її прагнення закордонних благ одним бажанням не закінчились. Після своєї участі у «Євробаченні-2011» зірка поспішила виїхати у Лос-Анджелес. Хоча сам виступ на пісенному конкурсі з від’їздом не пов’язаний, — так стверджує продюсер співачки Тимофій Нагорний, мовляв, українку запросили у Штати задовго до того. Там за «розкрутку» франківчанки Оксани Грицай взявся відомий шоу-мен та музикант Ренді Джексон, він також продюсує американське шоу American Pop Idol на кшталт нашого «Україна має талант». Проте Міка не ідеалізує голлівудське життя: «За кордоном пробитись не легше. Чомусь в Україні звикли говорити, що він, мовляв, добився успіху, бо мав великі гроші. Лишень грошей замало! У мене підписано конт-ракт з трьома фірмами. І я щодня мушу викладатись на двісті відсотків, аби не підвести людей, які у мене повірили».

Нагадаємо, що минулоріч погрожувала виїхати за кордон й телезірка Ольга Сумська. «Перебуваю на межі того, щоб прийняти рішення поїхати працювати до Росії», — заявляла кінодіва на початку 2012 року. Офіційною причиною переїзду був політичний тиск на акторку, але політтехнологи розпізнали у заяві самопіар: оскільки Сумська не працює в жодному театрі на постійній основі та й українське кіно переживає далеко не найкращі часи, то чому б не пошукати щастя в східного сусіда...

Проте не всі українські зірки марять за іншими країнами. Віктор Павлік відмовився переїжджати в Лос-Анджелес для роботи з американською рок-групою «Вікед Манкі». Співак співпрацюватиме з гуртом, не покидаючи України. «Чутки про мій переїзд — хибні, я не бачу сенсу покидати Україну, оскільки записувати альбом в наш прогресивний час можна на відстані, а за умови підписання договору з американськими продюсерами — не міг би навіть концерту в Україні дати», — каже Віктор Павлік.

Прокоментував таку тенденцію Олександр Зірін, український незалежний телевізійний продюсер, музичний та телевізійний оглядач.

«Ситуація в українському шоу-бізнесі складна, зараз іде наступ на гуманітарний простір, — констатує він. — Говорити про те, що український шоу-бізнес може почувати себе в ньому комфортно, — недоречно. Ті зміни, які були внесені у законодавче поле в останні роки, руйнують підґрунтя українського шоу-бізнесу, а саме концертно-гастрольну діяльність, діяльність, що пов’язана із записом та розповсюдженням фонограм і музичного продукту на тих чи інших носіях.

Основною проблемою у гастрольному бізнесі є багаторічна відсутність законодавчого підґрунтя — відмінили прогресивний український закон «Про гастрольні заходи в Україні», це призвело до «збочень» в українському шоу-бізі, українська концертно-гастрольна діяльність встановила світовий рекорд стосовно дороговизни. Група зі світовим ім’ям «Роллінґ Стоунз» колись заявляла, що вони продають найдорожчі квитки на концерти, але це, насправді, — жалюгідний мізер, порівняно з 15 тис. гривень за квиток на київський концерт вітчизняної зірки. Ситуація досягла критичного рівня, її потрібно вирішувати серйозними кроками в гуманітарній сфері».

Схожі новини