Передплата 2024 «Добрий господар»

Еротика – на першому місці, Шкляр – на сьомому

Українців тягне на еротику, біографічне чтиво, філософську прозу та боротьбу проти окупантів. Такий висновок можна зробити, проаналізувавши складений “Фокусом” рейтинг топ-10 книжок, на які був найбільший попит серед українців торік.

Першу сходинку у цьому рейтингу посів світовий бестселер — еротичний роман британської письменниці

Е. Л. Джеймс “50 відтінків сірого”. Цим вибором українці продемонстрували солідарність зі світовими читачами, адже загалом у 37 країнах продано понад 30 мільйонів примірників книги про стосунки підприємця Крістіана та студентки Анастейші. Причому цей роман став світовим рекордсменом за швидкістю продажів, обігнавши і “Гаррі Поттера”, і “Сутінки”. Проте, оскільки українського перекладу зірки світового книжкового ринку досі нема, то прибутки від її продажів українцям попливли не в руки віт­чизняних видавництв, а в гаманець російського гіганта “Эксмо”.

“Срібло” читацьких симпатій завоювала автобіографічна історія австралійського грабіжника, що втік з в’язниці і кілька років прожив в Індії, — «Шантарам» Грегорі Девід Робертс. “Бронзу” виторгувало продовження лідера рейтингу — друга частина еротичної трилогії «П’ятдесят відтінків» Е. Л. Джеймс «На 50 відтінків темніше». Опинитися на четвертій сходинці рейтингу Фредеріку Бегбедеру та його книзі «Кохання живе три роки» допомогла нещодавня екранізація роману. Не зменшується й замилування українського читача Паулом Коельйо. Його поп-філософська збірка новел «Подібно до ріки» закриває топ-5. У спину Коельйо дихає “Стів Джобс». Біографію генія сучасності, бесіди з ним, його родичами, колегами та суперниками у викладі Уолтера Айзексона можна було побачити в руках багатьох українців.

Лише на сьому сходинку прорвався твір українського письменника. Другий рік поспіль лідерських позицій не втрачає “Залишенець» (“Чорний ворон») Василя Шкляра — історичний роман про боротьбу українських повстанців проти окупаційної влади в 1920-х роках. І хоча його продажі не такі вже й вражаючі, як у рік виходу, але все ж тримаються нарівні. Одразу за Шклярем — ще одна українська авторка — Люко Дашвар і її “Биті є. Книга 2. Макс». І хоча торік вийшли одразу дві останні частини трилогії Дашвар, у топі опинилася лише друга.

Єдиний російський письменник у рейтингу симпатій українських читачів, які вони демонструють гаманцем, — Віктор Пелевін і його “S.N.U.F.F.», сюжет якого розгортається в постапокаліптичному світі і який просякнутий сатирою, у тому числі й політичною. Закриває топ-десятку книга-тренінг «Дій! 10 заповідей успіху» Іцхака Пінтосевича.

Схожі новини